Вреден ли е и крие ли странични ефекти приема на креатин?

Вреден ли е и крие ли странични ефекти приема на креатин?

Честно казано, ние от екипа на www.creatine-bg.com все още се изумяваме от факта, че има трениращи и болшинство от спортисти, които, когато чуят фразата "пия креатин", все едно чуват "пия прах, който ще ми съсипе вътрешностите". Малко е странно след толкова много години на безопасна употреба на креатин от милиони спортисти и пациенти по целия свят, в днешни дни някой да свързва приемат му с редица неверни странични ефекти.
Ясно е на всички ни, че креатина е може би най-използваният и най-известният суплемент в световен мащаб. Определено също е и най-продаваният продукт в магазините за хранителни добавки.

Няма да ви цитираме определени изследвания и научни резултати за креатина, просто ще ви помолим преди да преписвате на креатина известни и неизвестни странични ефекти, просто да отворите този сайт. Това е сайт който разполага с база данни от целия свят за провели се научни изследвания относно приема на креатин, странични ефекти и всичко, което се сетите относно здравните и физически ефекти на креатина върху човешкият (и не само) организъм. 
Въвеждайки в търсачката на този сайт думата „creatine” вие ще откриете над 51 000 резултата за научни изследвания, а още по-лесно можете да се ориентирате, ако въведете „creatine supplementation” ( в превод на български език – „прием на креатин), което ще ви доведе до възможност да разгледате над 1 700 различни изследвания проведени в престижни университети, независими лаборатории и т.н. 
И точно поради тези хиляди изследвания и определено огромен научен интерес, е малко неуместно да се говори за нереалните странични ефекти на креатина върху организма на спортисти и обикновени хора.

За да сме наясно с всичко около креатина, освен изследванията за неговата ефикасност и евентуални странични ефекти, е добре да поговорим и затова как точно работи креатина.

Не е нужно да изписваме цял роман, затова как работи креатина, но е важно да спомем няколко факта около, които се върти цялостната положителна магия, която той дава на тялото ни. В тялото ни се среща креатин под формата на креатин фосфат, който се включва в реакция с аденозин дифосфат, от която реакция се създава аденозин трифосфат (известният АТФ) и съответно креатина.
Ако трябва да опишем с две думи АТФ, то образно казано това е чисто и просто първостепенния източник на енергия за тялото ни. Тази енергия е необходима на тялото и мускулите ни за да могат да изпълняват мигновени, моментални, бързи и резки движения.
Не искаме да разбирате, че когато приемате креатин, той се превръща в някаква необяснима енергия в организма ви. Не, не е така. Приетият креатин подпомага тялото ни да запълни изхабилата се вече енергия (АТФ) и да я възстанови, като креатина регенерира запасите от тази енергия в мускулите ни.

Научно е доказано, че:
-приема на креатин от спортисти за период от 6 до 12 седмици би увеличил тяхната мускулна маса с от 1 до 2 килограма повече от колкото на спортисти, които не приемат креатин. (Изследвания тук и тук)
-Ако редовно приемате само и единствено суроватъчен протеин, то ние ще ви посъветваме, естествено с научно-подкрепено изследване (изследване, което показва положителния ефект на креатина върху белтъчния синтез в организма), да добавите и ежедневен прием на креатин, което гарантирано ще подобри вашите резултати и значително ще подобрите мускулната си маса и физически постижения.
-със сигурност може да сте уверени и убедени във факта, че започвайки прием на креатин, в първите от 3 до 5 седмици повишаващите се силови постижения и издръжливост се дължат именно на добавеният ежедневен прием на креатин. (изследване – тук)
-приема на креатин от тежко-атлети, спринтьори и щангисти е много подходящ за тях, защото креатина има способността да повишава запасите на бързо-достъпна енергия за мускулите ни, която е от изключително голямо значение за силовите и експлозивни спортове.

Как да приемаме креатина – със зареждаща фаза или ежедневен прием на една и съща доза?
На всички нас ни е до болка позната темата - да правя ли зареждаща фаза или не, когато приемам креатин? 
Ами, нека погледнем какво са доказали учените в своите изследвания:
Приема на 25-30 грама креатин всеки ден в продължение на 1 седмица се нарича зареждаща фаза.
 В няколко проучвания е известен факта, че приемайки ежедневно по 20 грама креатин за 1 седмица концентрацията на креатин в тялото ни е увеличена до 25 ммол/кг, количеството на креатин фосфата е в размер на 30% от общите количества.
В друго изследване пък се говори затова, че концентрацията на креатин фосфата се е повишила с 15-20% след прием на креатин със зареждаща фаза за 1 седмица + продължаващ след това прием по 5 грама креатин на ден. Има и твърдения, че ефективната доза на креатина след зареждаща фаза също би била и достатъчна в размер на 2 грама на ден.

В крайна сметка редица научни изследвания са доказали, че зареждащата фаза не е вредна, а напротив – ефективна. В заключение ще ви кажем, че ако смятате приема на зареждаща фаза за необходим – правете го, но ако не искате да приемате подобни количества креатин в рамките на една седмица, съвета ни от нас е да приемате креатина всеки ден по 5 грама сутрин и 5 грама около тренировката, а в нетренировъчни дни 5 грама сутрин и 5 грама следобед (говорим за креатин монохидрат!)
Предвид факта, че повечето изследвания са проведени под строг контрол не се притеснявайте да зареждате, но нашият съвет е да пропуснате тази зареждаща фаза, което би ви спестило освен пари за многото креатин който ще изпиете, а и притесненията около високите (иначе безопасни) дози креатин, които трябва да приемате ежедневно в рамките на 5-7 дни.

Естествено тук започвате вече да си задавате въпросите – ами проблемите със стомаха ще имам ли, ако завиша толкова приема на креатин? А за крампите, които получавах при последния си прием на креатин, дали няма да се увеличат и да зачестят след като направя зареждаща фаза? Ами възможна ли е дехидратация след такива дози и изобщо при прием на креатин? Какви странични ефекти бих имал, ако приемам креатин? И редица други банални (за нас), но тревожни за вас въпроси и техните отговори можете да откриете в темата ни: Причинява ли креатина крампи и стомашни проблеми?

 

 13 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...