Вреди ли приема на креатин на бъбреците?

Вреди ли приема на креатин на бъбреците?

Води ли приемът на креатин до проблеми с бъбреците?

За тези със здрави бъбреци – НЕ.
А за тези с нарушена бъбречна функция е малко вероятно, но все пак трябва да се консултирате с личният си лекар.

Има проведено изследване с креатин, при което резултатът показал, че човек с един бъбрек приемал креатин в продължение на 2 седмици и по никакъв начин не е била нарушена бъбречната му функция. Това изследване е провеждано доста пъти и на различни места, като никъде досега не е потвърдено, че приемът на креатин уврежда или пречи по някакъв начин на функцията на бъбреците.

Съществува и друго проучване, в което бъбреците на пациент били леко повредени и той зареждал по 20 грама креатин в продължение на 20 дни. Резултатът отново не показал негативен ефект от приема на креатин.

Доста хора смятат, че креатина води до някакво натоварване на бъбреците. Това не е така, понеже знаем, че бъбреците отделят отпадъчен продукт (метаболит). То при прием на креатин се отделя отпадъчният продукт наречен креатинин.

Като обобщение бихме казали, че креатинът е напълно безвдреден за бъбреците.
Всички проведени изследвания и информацията, с която разполагаме показва именно това.


Източници:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20060630

 17 апр. 2016

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...