Задължителен ли е приема на креатин?

Задължителен ли е приема на креатин?

Нужно ли е да приемаме креатин?
Креатинът е популярна хранителна добавка като с течение на времето се появяват подобрени форми, които имат повече предимства по отношение на действието си и по-точно начина на усвояване. В тази статия ще се спрем на някои важни въпроси, които вълнуват доста от трениращите, а именно: необходимо ли е да се приема креатин, за кого е подходящ той, кога да се приема, за колко време и откъде да се сдобием с хранителната добавка, възможна ли е липсата на ефект, независимо от употребата й?

Но необходимо ли е въобще да приемаме креатин и за кого е подходящ?
Като цяло сред основните предимства на тази хранителна добавка са възможността за увеличаване на мускулната маса, както и подобряване на силата, и издръжливостта на самите мускули.
За да има ефект, обаче е необходимо осъществяването на редовни тренировки, защото именно с тяхна помощ се появява и засилва ефекта от приема на креатин. Това прави добавката подходяща за спортуващите и трениращи във фитнес, както ентусиасти, така и професионалисти. Също така я прави необходима за тези, които искат да тренират по-често и по-продължително, да имат повече енергия и да бъдат стимулирани да продължават (което е възможно благодарение на постиганите бързи резултати с помощта на креатина).
Има доста ползи от приема на креатин, които са не само физически, но свързани и с умствената дейност. Например, хранителната добавка е изключително полезна (физически) за повишаване интензивността на работа, подобряването на анаеробния капацитет, подобряване на метилирането, полезен за заздравяване на костите и служещ за подобряване устойчивостта на глюкозата, за намаляване загубата на мускули, свързана с възрастта. Освен това креатинът може да спомогне за подобряване на мускулната маса при вегетарианците. Що се отнася до „умствените ползи”, според научни изследвания (едно, от които публикувано в Невросайнс), хранителната добавка може да бъде доста важен невропротектор, с чиято помощ се засилва и мозъчната функция.
Така, че като обобщение на горният въпрос, можем да кажем, че креатинът има предимства от здравен и тренировъчен характер и е подходящ за тези, които искат да се възползват от тях.

Кога се приема, за колко време и откъде да се сдобием с него?
Повече подробности за начинът, по който се приема тази добавка можете да прочетете в другите ни статии (Вижте например тези 3 статии "1-ви стъпки в приема на креатин за мускулна маса", "Вреден ли е и крие ли странични ефекти приема на креатин?", "5 предимства от употребата на креатин при трениращи за мускулна маса", "Прием на Креатин в периоди за отслабване и изгаряне на мазнини") Тук само накратко ще вметнем обобщено, че в зависимост от формата на прием е възможен старт на прием още при зареждащата фаза, в началото или на по-късен етап. Що се отнася до времето за прием на хранителната добавка, то също може да варира, но обикновено в познатия диапазон от 1-3 месеца. Така стигаме и до следващата „питанка”, а именно откъде да си закупите въпросната добавка. Както вероятно сте забелязали, в нашият магазин се предлага богато разнообразие от креатинови продукти, така че онлайн магазина е едно добро място, където можете на спокойствие да разгледате всички продукти, техните характеристики, ползи, цени и други условия за покупка, така че да изберете най-точният за вас.

Възможно ли е да няма ефект от употребата на креатин?
Препоръчително е на първо място да използвате качествени хранителни добавки и също толкова важен е начина на прием. Следвайте указанията на производителя и спазвайте препоръките на професионалистите от нашия екип, свързани с тренировките и приема на креатин. Така няма да имате никакви проблеми с действието на добавката. Важно е също така да се отбележи, че е задължително за всеки един от вас да се доверява на качествени и креатинови продукти. За да ви помогнем набързо в избора, ще ви посъветваме да разгледате предложенията от AllMax Nutrition, SAN и NOW Foods. Това са фирми ветерани в производството на хранителни добавки, те са доказали своят професионализъм през годините, което е един по-лесен и сигурен начин да си изберете най-подходящият за вас креатин. Употребата на качествен креатин е изключителен важен аспект по отношение на това, дали той ще има ефект или не. Препоръчваме ви никога да не се доверявате на фирми, които са с неясен произход и такива с гръмки реклами, наименования и обещаващи ви невероятни ефекти само след няколко дни прием. Не, няма такова нещо. Креатинът е хранителна добавка, която ще ви помогне да постигнете целите си по отношение на сила, издръжливост и обем, но няма да действа, като магическо хапче, което да ви изстреля в космоса още след първият прием.

Каква е разликата между всички форми на креатин и коя точно да избера?
Колкото повече се развива спорта в населението, толкова повече нараства и броя на употребяващите хранителни добавки, а също така пропопрционално растат и броя на желанията и търсените хранителни добавки по отношение на специфичните цели на всеки един спортист. Както сами се досещате, не всички сме се наели да тренираме само за да покачим мускулна маса, нали? Много от трениращите са в залата за да свалят килограми и да намалят процентното наличие на досадните телесни мазнини, друг пък са там за тонус, трети тренират основно за сила и т.н.

Как обаче да изберем правилната форма на креатин според нашите цели? - Лесно.
Много накратко ще ви разясним плюсовете на най-популярните форми на креатин в днешни дни: креатинови матрици, креатин монохидрат и кре-алкалин.

Креатиновите матрици представляват сложна комбинация от няколко различни форми на креатин, които имат за цел да се допълват и да осигуряват максимално дълго запълване на АТФ (енергията) в мускулите. Различните форми на креатин в креатиновите матрици осигуряват гарантирано повишаване на мускулната маса, сила и издръжливост. Креатиновите матрици са подходящи за: периоди на покачване на мускулна маса, както и когато целим увеличаване на силовите възможности. Повечето от тях съдържат голяма доза въглехидрати, което прави креатиновите матрици неподходящи и непрепоръчителни за употреба по време на периоди за отслабване.

Креатин монохидрата е т.нар. крал и баща на всички форми на креатин. Той е най-старият познат вид на креатин под формата на хранителна добавка, най-използваният и също така креатин монохидрата е креатинът с най-много приложени научни и изследователски проучвания във връзка неговата ефективност, приложимост и значение за спортисти и деца с различни заболявания. Креатин монохидрата е препоръчителен за употреба тогава, когато сте решили да покачвате бързо мускулна маса, да увеличите максимално силовият капацитет на мускулатурата и да подобрите възможностите за издръжливост. Креатин монохидрата е нискокалоричен и според нас една доза от 5 грама след тежка тренировка е изключително подходяща дори и в периоди за отслабване и изгаряне на мазнини. Креатин монохидрата не би попречил по никакъв начин на отслабването, а е особено важен за тези, които искат да отслабват, но в същото време търсят вариант да запазят мускулната си маса. Креати монохидрата е силен анаболитик, който елиминира катаболните процеси и увеличава белтъчния синтез, а именно точно тези му функции ще подобрят възможността на тялото ви да запази мускулната маса, докато изгаряте телесни мазнини.

Кре-Алкалин - това е сравнително нова форма на буфериран креатин, който се отличава с това, че не се наблюдава задържане на вода и подпухване. Той е подходящ за употреба по всяко време на вашата подготовка. Независимо от това дали ще качвате или сваляте килограми, кре-алкалинът винаги има място във вашата програма. Когато качвате килограми той ще ви подкрепи с повече сила и издръжливост, а способността му да активира протеиновият синтез кре-алкалина ще ви помогне и да покачите по-чиста мускулатура. В периодите на отслабване, кре-алкалина е отново препоръчителен, защото ще предотврати мускулния разпад, който е изключително засилен в периодите на отрицателен калориен баланс и в моментите на желание за отслабване.

 22 ноем. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...