Какъв е оптималният режим за прием на креатин?

Какъв е оптималният режим за прием на креатин?

В съвременният модерен свят, все повече мъже искат да имат хубаво тяло, от което да не се срамуват и с което да привличат погледите на всички дами. Да, но това става все по-трудна задача, като причините за това са напрегнатото ежедневие, вредните храни, алкохол, цигари и други. Разбира се, няма място за отчаяние. С повечко желание, можете да постигнете всичко, а и ще ви улесним още малко в изграждането на впечатляваща мускулна маса, като ви разясним как, кога и защо да приемате креатин.

Полезни връзки:
Как приемът на креатин увеличава силата и мускулната маса?
4 причини да приемате креатин

Креатинът е една от най-добре познатите хранителни добавки, тъй като неговият ефект се е доказал през годините и всеки или почти всеки спортист, знае, че креатина не вреди на организма, а напротив – спомага му да увеличава мускулната маса бързо, лесно и разбира се, ефективно. Не се заблуждавайте обаче, че само с прием на креатин ще направите тяло на културист – трябва да поддържате правилен хранителен режим, да тренирате достатъчно, да почивате ефективно и да не се претоварвате.

Тази достъпна и доказано работеща хранителна добавка, навлиза като прием сериозно в ежедневието на спортистите още в началото на 90-е години, въпреки че е известен още през началото на 18 век. Креатинът е най-широко разпространен под формата на монохидрат, но се срещат и кре-алкалин и креатин етил естер. Креатинът се произвежда от черният дроб на всеки човек, но в много малки количества от сорта на 1.5 – 2 гр. на ден, което е напълно достатъчно за повечето хора, които не спортуват активно. Когато обаче тялото ви се натоварва, например във фитнеса, то разгражда аденозинтрифосфат (АТФ) до аденозиндифосфат (АДФ), като АТФ се изчерпва много бързо, но точно тук идва приемът на креатин под формата на хранителна добавка, който на практика захранва вашето тяло.

Интересен факт е, че в ранните си години, Арлонд Шварценегер е консумирал масово телешко месо, като твърдял, че това му дава по-голяма сила във фитнес залата. Това не трябва да ви учудва, тъй като в телешкото месо се съдържа най-много креатин, но днес вече може да се намери под всякакви други форми и не е нужно да се тъпчете и да приемате с килограми месо, за да направите желаната мускулна маса.

Да преминем към правилният прием на креатин. Ако тепърва започвате да ползвате тази хранителна добавка и нямате кой знае каква мускулна маса, ви препоръчваме да започнете с така наречената захранваща фаза (Вижте нашето мнение за приема на креатин). Тя се състои в по-чест прием на креатин, а именно 4 пъти на ден, по 5 грама, през 3-4 часа. Препоръчително е едната доза да бъде винаги след тренировка, за да могат мускулите да се възстановят напълно.

Ако вече сте се напомпали и искате да продължите правилните тренировки, можете да преминете към следващата фаза и да приемате креатин по 2 пъти дневно, съотвено по 5 грама. В този случаи, отново едната доза да бъде приета след тренировка, а в почивните дни можете да разпределите приема на сутрин и вечер.

Не пропускайте и факта, че трябва да тренирате правилно във фитнеса. Разделете тренировките на 3 фази – лека, средна и тежка. Когато вече навлизате в тежката фаза, задължително трябва да приемате креатин, тъй като тялото ви ще се нуждае от повече добавки, за да имате мускулите, които желаете.

Важно е да отбележим, че както всяка друга хранителна добавка, креатинът не трябва да се приема целогодишно. Най-оптималният вариант е, да го приемате в продължение на 50 дена, след което да си дадете почивка от поне 20-25 дена. В общи линии, това е най-ефикасният и благоприятен за вашето тяло режим и ако го спазвате правилно, то ви гарантираме, че ефектът ще надмине очакванията ви.

 17 окт. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...