Как се синтезира креатина в човешкият организъм?

Как се синтезира креатина в човешкият организъм?

Как се произвежда креатин в човешкия организъм и значение на термините?

Креатинът не е основна хранителна съставка. Той си се произвежда естествено в човешкото тяло, с помощта на глицина и аргинин аминокиселините. „Създаването” на креатин е свързано с няколко етапа.
Първият етап на биосинтеза включва комбиниране на тези две аминокиселини, с помощта на ензим аргинин : глицин аминотрансфераза за формирането на гуанидин ацетат, след което се метилира от гуанидин ацетат н-метилтрансферфаза, като се използва s-аденозилметионин като метилов „донор”. Креатинът самостоятелно може да се фосфорилира от креатин киназа, за да образува фосфокреатин, който се използва като резервна енергия от скелетните мускули и мозъка.
(Между другото - вижте FAQ 16-те най-често задавани въпроса за креатина)
Мястото, където се осъществява синтеза обикновено е в бъбреците и черния дроб, откъдето после чрез кръвта се транспортира до мускулите.
Неведнъж сме споменавали, че креатин може да се набавя и с някои храни, но в много малки и незначителни количества. От друга страна пък генетичните недостатъци на креатина могат да доведат до редица неврологични дефекти.
Креатинът, който се синтезира от бъбреците се транспортира чрез кръвта и се поема от тъкани с помощта на активна транспортна система. Той се „поема” от мозъка и скелетните мускули. Изисква се много енергия за целта. За да отговори организма на голямото количество изисквана енергия, фосфаген системата ресинтезира АТР от АDP чрез използване на фосфокреатин (PCR) чрез обратима реакция с ензим креатин киназа (CK).
Това е само кратко обяснение на процеса свързан с произвеждането на креатин от тялото.

Но какво означават всички тези термини?
Глицинът е най-малката аминокиселина, която може да се синтезира в човешкото тяло, с помощта на ензимни реакции. Въпреки, че е най-малка, тя изобилства в човешкото тяло. Глицинът допринася и основно за формирането на протеини, а също в комбинация с други аминокиселини допринася за формирането на креатин.

Аргинин аминокиселината е другият „партньор” на глицина, с помощта на който се образува креатин. Основната роля на тази алифатна аминокиселина е участието й в образуването на урина и обмяна на азот. Аргининът е полезен още при клетъчното делене, както и при фрактури на костите. Той играе значителна роля за редуциране времето за заздравяване на рани.
Що се отнася до s-аденозилметионина, който също е от значение при образуването на креатин, то фокусирайки се основно върху това вещество и неговите свойства за организма, SAMe играе ролята на метилов донор и се среща почти във всяка тъкан от човешкото тяло. S-аденозилметионина участва в множество метаболитни процеси като някои от функциите му включват, например взаимодействие с коензими в тялото.

Вече споменахме, че за образуването на креатин от организма се изисква много енергия, а АТР е богат на нея. АТР (АТФ) е абревиатурно съкращение за аденозинтрифосфорна киселина, която е макроергично съединение и съдържа множество богати на енергия връзки. АТФ обикновено се образува чрез разграждането на въглехидрати, белтъци и мазнини.

Заключение:
Като цяло процесите свързани с използването на различни вещества, киселини, съединения и пр. за образуването на креатин са сложни и взаимосвързани помежду си. Въпреки, че телата ни имат възможността за самостоятелно производство на креатин и за увеличаването на образуваното количество чрез прием на здравословни храни, които го съдържат и в двата случая количеството е крайно недостатъчно за постигането на бърз и видим ефект, ако целта е натрупване на мускулна маса. Ето защо креатинът се предлага под формата на хранителна добавка,  с чиято помощ се постигат по-бързи и видими резултати - предлагаме ви да прочетете следните статии в които можете да научите повече относно приема на креатин за повишаване мускулните размери, маса и сила:
1-ви стъпки в приема на креатин за мускулна маса
Кога е най-добре да се приема креатин?
Как приемът на креатин увеличава силата и мускулната маса?
Вреден ли е и крие ли странични ефекти приема на креатин?
Креатинът е подходящ също за употреба и от хора целящи изгаряне на мазнини и отслабване, за да не изпадаме в излишни подробности тук, то просто разгледайте статията ни: Прием на Креатин в периоди за отслабване и изгаряне на мазнини

 4 ноем. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...