Кога е най-добре да се приема креатин?

Кога е най-добре да се приема креатин?

Ако вече сте преминали бариерата, която се изправя пред всеки един начинаещ, когато реши да си купува креатин, а именно множеството въпроси от рода на:
-кой креатин да си купя?
-коя марка?
-кре-алкалин или монохидрат?
то значи тази статия е за теб. 
Тук ще изложим фактите за да отговорим на следващите въпроси, които изникват в главата ти, а именно:
-кога да приемам креатина?
-сутрин или вечер? 
-преди или след тренировка? 
-на гладно или след хранене?

Малко увод
Ако фитнесът и спорта са част от твоето ежедневие, или общо казано това е начинат ти на живот, то би трябвало да знаеш, че всичко в тези начинания е строго индивидуално. Както една тренировъчна система може да работи добре за един и той да има страхотен просперитет, така същата тренировъчна програма може да не се отразява въобще добре на този до теб - да му идва в повече или да не се натоварва достатъчно, да не усеща упражненията и т.н. Същото е и с храната. Примерно една високовъглехидратна диета може да се отразява перфектно на теб, ноа фитнес партньора ти да има нужда от по-малко въглехидрати и прекомерният им прием да го правят ленив и неработо способен, примерите могат да продължат до безкрай.
Та... в този ред на мисли, същото важи и за креатина – дали ще го приемаш сутрин или вечер, дали ще е кре-алкалин или креатин монохидрат всичко зависи от теб, но за да вземеш правилното решение, трябва първо да си опитал повечето форми на креатин, а ако го беше направил надали щеше сега да четеш тези редове. Ние пишем тази статия с идеята да помогнем на всеки, който има някакви неясноти относно времевото значение за приемът на креатин.

Повечето ентусиасти, които са решили да започнат да пият креатин, се сблъскват най-често с тези 3 въпроса:
-преди тренировка ли да пия креатина? 
-или след тренировка е най-добре да го приемам? 
-има ли значение въобще кога ще го приемам?

Вариант 1:
Прием на креатин преди тренировка
Причината една голяма част от трениращите, а и техните треньори да препоръчват приемът на креатин да се осъществява непосредствено преди тренировка е със следният умисъл:
Приемът на креатин увеличава запасите от аденозин трифосфат (АТФ) в организма. АТФ е първостепенния източник на енергия за всички мускули в нашето тяло. Съответно логиката ни навежда на мисълта, че колкото повече запаси от тази енергия има за мускулите ни, то толкова повече енергия ще има на разположение за предстоящата тренировка. А естествено щом тялото ни разполага с повече енергия, то в случая ние ще направим по-тежка, по-продължителна и по-ефективна тренировка. А в същото време по-тежката и по-интензивна тренировка предразполагат към мускулен растеж. Та...това е пътя на логиката, който ще ви отведе до там, че да приемате креатина си преди тренировка. И това не е грешно, а въпрос на предпочитание.

Вариант 2:
Прием на креатин след тренировка
Привържениците на приема на креатин след тренировка, базират своите мисли на факта, че след тежко физическо натоварване, тялото ни се нуждае от моментално зареждане с въглехидрати и белтъчини. А прибавянето на креатин към този коктейл от макро и микронутриенти, би гарантирал едно пълноценно усвояване, защото има твърдения, че тялото ни усвоява всичко в пъти по-добре в рамките на 30-50 минути веднага след тренировка. Изтощените мускули са гладни и осигурявайки си прием на креатин след тренировка ще повиши запасите на АТФ, а това моментално значи, че енергията и възстановителните процеси в мускулната клетка ще бъдат подпомогнати.

Вариант 3:
Няма никакво значение кога ще приемете креатина
Това твърдение няма да го чуете много често, когато става въпрос за това кога е най-добре да се пие креатина, но все пак е важно да споменем и този момент. Повечето хора, които не се ангажират с точното време, кога да приемат креатина, просто твърдят, че когато и да го приемат ефектът е един и същ. И те донякъде са прави, но не съвсем.

Вариант 4:
Да се позовем на научните твърдения
Малко наука‘ или какво е доказало следното научно изследване
Следното изследване е проведено с участието на 19 човека от мъжки пол, с изградени навици и водещи ежедневен фитнес лайфстайл. Те са били разделени на 2 групи - едните приемали 5 грама креатин преди тренировка, а другата група приемала 5 грама креатин веднага след тренировка. В нетренировъчни дни те приемали 5 грама креатин, а времето за прием на тази доза не било определено. Относно тренировъчният им процес, той бил стандартен за средно-напреднали бодибилдъри. Те тренирали 5 пъти седмично, а самият тренировъчен сплит бил на принципа един ден се тренират мускулите с бутаща възможност - гърди, рамене, трицепси, другия ден се тренират мускулите с дърпаща възможност като гръб и бицепси, а следващият ден се тренират краката.
След сумираните резултати, изследването установява, че приемът на креатин монохидрат след тренировка е дал по-добро утражение за повишаването на силовите постижения и мускулната маса, от колкото същият прием на креатин монохидрат, но усъществен преди тренировка.

Вариант 5:
Нашето мнение и препоръка
Колкото и научни изследвания да са проведени относно това кога е най-добре да се приема креатинът, то всички те показват минимални разлики в отчитаните резултати.
Затова:
Когато правите зареждаща фаза разделете приема на 4 пъти по 5 грама креатин монохидрат. В следващите 50-60 дни продължете приема на креатин по 5 грама веднъж дневно. Когато ви е удобно тогава я приемайте тази доза.

Ако сте решили да не правите зареждаща фаза, препоръчваме ви да приемате креатин монохидрата по следния начин:
в тренировъчен ден приемайте 5 грама сутрин и 5 грама след тренировка;
в нетренировъчен ден приемайте креатина сутрин 5 грама и следобед 5 грама.

Препоръчваме ви да приемате креатин монохидрата на почти празен стомах винаги или поне 30 минути след хранене.

Като цяло екипът на www.creatine-bg.com не подкрепя зареждащата фаза и я смятаме за безмислена, защото се приемат високи количества, които водят до по-голям харч от страна на потребителя и отделно разлика в крайният резултат няма.

 

 25 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...