Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка!

Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са все хора, които смятат, че и с креатин се затъпява за сметка на бързото качване на мускулна маса. Но именно на тях трябва да напомним, че креатинът няма нищо общо с химикалите и анаболите.
Напротив – той е изключително важна добавка за повишаване на мускулната маса, но по напълно естествен и безвреден начин, а също така и гориво за издържливост, сила и дори концентрация.
Като споменахме концентрация, редно е най-накрая да разбием мита, че креатина влияе отрицателно на мозъчната дейност. Нещо повече – креатинът, всъщност, има доста ползотворно влияние върху мозъка. Точно така! Освен силова, креатинът е и страхотна мозъчна хранителна добавка.

И днес, ще се запознаем именно с този въпрос – как помага креатинът не само на възстановяването и подобряването състоянието на мускулите, но и на мисловната ни дейност!

Основната полза на креатина върху мозъка е най-вече свързано с когнитивната му функция. С най-прости думи, хранителната добавка повишава нивото на концентрация. Това означава, че ако се готвите за изпит или просто професията ви изисква перфектна и прецизна памет, креатинът ще ви помогне и в това отношение, а не само да изглеждате поддържани на важните си бизнес срещи.

Доказано е, че креатинът бори и стреса, като атакува неприятните вълни и усещания директно в мозъка. Това свойство на хранителната добавка е от особено значение за хората с напрегната работа или такива, които се опитват да отслабнат рязко с по-драстични мерки или прекалено строги хранителни режими и диети. При всички случаи, креатинът намалява стреса и напрежението с до 30% още от първата седмица на прием.

Но как точно влияе креатинът на мозъчните функции?
Отговорът е следния: невроните, които са основните клетки на мозъка изискват изключително голямо количество енергия. В много случаи, тази енергия не може да бъде набавена от традиционните калории, които поглъщаме с храната. Креатинът обаче съдейства за бързото усвояване на енергия от невроните в мозъка, което осезаемо повишава нивото на концентрация и паметта. В допълнение ще кажем, че множество изследвания, проведени в Гьотингенския университет в Германия, сочат, че креатинфосфатът като комплекс от чист креатин и фосфокреатин имат много скоростно действие върху мозъка и затова дни преди изпит или важно умствено натоварване / събитие, те ще ви помогнат за перфектно представяне.

И последно – освен за подсилване, креатинът е перфектен и за възстановяване на мозъчната дейност. Ако по време на активна умствена дейност сте забравили да се подсилите с креатин, след дълбокото и силно изтощение, можете да се възстановите с хранителната добавка доста бързо и да продължите активно със задачите си. Ако сте изморен и физически, и умствено, креатинът става незаменима хранителна добавка в режима ви.

Не се колебайте да ползвате креатин за цялостното подобрение на тялото и мозъка си! Тази хранителна добавка категорично ще ви е от полза!

 2 май 2016

Още новини

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...

Оплешивява ли се от креатин?

Води ли приема на креатин до оплешивяване? Научно доказано, че креатинът не води до оплешивяване, освен, ако човекът който го приема не е предразположен към оплешивяване. Може би в съвсем лека степен, но всичко зависи от ...