Креатин - за по-добра мозъчна фунция

Креатин - за по-добра мозъчна фунция

Повечето от нас започват да си мислят за мускули и подобряване на спортните резултати, когато чуем за креатин. Да, това е вярно. Мускулите се развиват много добре при прием на тази добавка.
Истината обаче е, че и мозъкът извлича големи ползи.
Ето какво трябва да знаете по въпроса.

Креатинът и клетъчната енергия!
Енергията на нашето тяло се съхранява и обработва, посредством реакции, които създават и разрушават определени връзки в молекулите из тялото. Адинозин-дифосфатът е създаден от две фосфатни групи. Молекулата е стабилна и с ниско съдържание на енергия. По време на метаболитните реакции, към него се добавя трета такава група. Новият трифосфат е нестабилен и пълен с енергия. Когато искаме да направим нещо, връзката между първите две и третата групи се разваля. Отделената енергия използваме в клетките, за движение на мускулите например.

По подобен начин креатинът прави връзка с фосфатна група, за да се получи фосфокреатин. Въпросната нова молекула може да „подари“ фосфатната си група на Адинозин дифосфатът, за да се получи гореспоменатия трифосфат. Това се случва в части на тялото, които имат нужда от много енергия – точно мускулите и мозъкът. Креатинът ускорява доставянето на енергия, като намалява нуждата от пътуване на молекулите между различните клетки. Те няма нужда да търсят своята фосфатна група из тялото, а я получават от фосфокреатина (1). Ефективността на преноса и доставката на енергия е много по-ниска, когато не приемаме креатинова хранителна добавка.

Нали говорим за мозъка? Какво става с него.
Невроните в мозъка са клетки, които имат по-големи нужди от енергия. Те могат да се възползват ужасно много от наличието на креатин и фосфокреатин, за да получават нужната енергия (2). Разбира се, същият механизъм може да се използва за всеки един друг тип клетки в мозъка. Едно проучване наскоро доказа, че приемът на креатин е физиологически важен за мозъчната функция на възрастните хора. Именно нивата на креатин и фосфокреатин в мозъка, се използват и за измерване на менталното ни състояние (3).

Ако приемам повече креатин, ще работи ли по-добре мозъкът ми?
Проучване, публикувано в Американския журнал за физиология, разглежда именно нивата на креатин в мозъка, след прием на хранителна добавка през устата (3). На група доброволци са давани 4 дози по 5 грама креатин на ден, в продължение на 4 седмици. Резултатите са категорични, количеството на креатин и фосфокреатин в мозъка се е увеличило драстично.

Дори еднократна доза увеличава нивото на субстанцията в сивото вещество, бялото вещество и паламуса.  Няма странични ефекти и дълготрайни изменения. След спиране на приема на креатин, постепенно количествата на креатин се връщат към стандартните. Разбира се, при различните хора, измененията са различни. При по-големите като тегло хора, въпросното количество креатин е спомогнало за по-малко увеличение на нивата в мозъка. При по-леките хора, скокът е бил по-драстичен.

Какви други източници на креатин има, освен добавките?
Храната може да е един от най-добрите ви варианти. В чистото червено месо и в някои видове риба (тон, херинга и сьомга) има по-големи количества от веществото. Включвайте тези храни в хранителния си режим. Ако сте вегетарианец, веган или просто, ако не ядете червено месо и риба, трябва да си набавяте креатина с хранителни добавки. Също така, може да пробвате добавките, ако сте на диета – при всякакви ограничения от отделни храни или като цяло на калории, може да възникне дефицит на креатин в храната. Едни от най-добрите производители на креатин са SAN, AllMax Nutrition и NOW Foods.

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278998/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18502307
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10484486

Други интересни статии на тема креатин:
1-ви стъпки в приема на креатин за мускулна маса
FAQ 16-те най-често задавани въпроса за креатина
11 любопитни факти за креатина
Различните форми на креатин - действие и приложение


 19 дек. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...