Креатин за сила и бързо покачване на мускулна маса

Креатин за сила и бързо покачване на мускулна маса

С навлизането на масовата употреба от хранителни добавки, както в целия свят, така и в любимата ни България, въпросите около тяхната ефективност и безопасност нарастват колосално. Ако следите внимателно цялата индустрия за спортни и хранителни добавки ще забележите, че почти всеки ден се появяват нови продукти, които обещават невиждани резултати и нечувани постижения до момента. Ще се опитаме да ви обясним какви са ползите от приема на креатин в периоди за покачване на мускулна маса и как да го използвате за максимална ефективност. Освен новите и не доказали своята ефективност добавки, на пазара от десетилетия съществуват и някои добавки, като креатинът например, които винаги са били център на внимание, а резултатите от техния прием винаги е задоволявал спортистите. Креатинът е от тези хранителни добавки, които са преминали теста на времето, проучванията в тази насока са хиляди. Неговата ефективност и положително влияние върху човешкият организъм са доказани в много изследвания, които са били проведени през годините назад във времето.
Ако понякога ви изникват в главата въпроси от рода на:
Вреден ли е креатинът?
Удачна ли е употребата му от начинаещи спортисти и атлети?
Ще ме издуе ли с вода или ще кача мускулна маса?
и други и други...
ще се опитаме да ви отговорим кратко, точно и ясно.

Нека разясним, какво всъщност представлява креатинът?
Креатинът е естествена азотно заредена киселина, чието присъствие е напълно естествено и част от структурата на голяма част от клетките в човешкото тяло. Най-голяма част от наличието на креатин в тялото е точно в клетките на мускуте. Той служи за увеличаване и обезпечаване енергийните запаси на мускулите, като увеличава наличието на аденозин трифосфат (АТФ).
Креатинът по начало се синтезира и произвежда в черния дроб, като е важно да се спомене за начинаещите, а и не само, че наличието на креатин в мускулите е над 95% от цялото налично количество в организма. Другите 5% от креатина се намират в други органи, които подпомагат съответно сърдечната дейност, мозъчната функция и репродуктивните способности. Веднъж щом креатинът свърши своята работа и изпълни това, за което е нужен, той се превръща в познатият ни креатинин и бива изхвърлен от организма чрез урината.

Кой и кога е открил креатина?
Креатинът е открит през далечната 1832 година от известният френски химик Michel Eugène Chevreul, който освен с това е известен и с факта, че за първи път в негова книга се споменава понятието "холестерол", но да не се отплескваме и да продължим по същество. Въпросният френски учен е открил, че креатинът е основна и съставна част от цялостната скелетна мускулатура, като точно и от там е дал наименованието на познатият ни кретин, което от идва от гръцката дума kreas, което пък в буквален превод значи месо. Поради неговото голямо наличие и основно такова в скелетната мускулатура, креатинът е грабнал вниманието феновете на спорта и множество учени по отношение способостите му да увеличава възможностите на тялото да синтезира нова мускулна тъкан.

Креатинът естествен елемент ли е за нашето тяло?
Да, креатинът е напълно, ако можем така да го наречем, натурална субстанция, която бива произвеждана от нашият черен дроб, но в количества от рода на 1,5 до 2 грама на ден, които задоволяват нуждите на нормално активен човек и неговата нормална мускулна структура. Тези норми от произведен креатин могат да задоволят нуждите на креатин основно необходими за правилна обмяна на веществата в мускулната тъкан, но реалните нужди на един редовно спортуващ човек, който цели да повиши силата и мускулната си маса са няколко пъти по-високи. Креатинът освен, че се синтезира по естествен път от черния дроб, той също така попада в организма ни след прием на червени меса, които също могат да ни доставят до 1 грам креатин на ден. Минималната необходима доза за положително повлияване на спортните резултати при спортисти е около 5 грама, така че - ако искате да покачите мускулна маса и да подобрите силовите си възможности се насочете към някои от предлаганите от нас креатини. Чрез прием на креатин под формата на хранителна добавка, вие можете да регулирате нагоре или надолу наличието на креатин в мускулите ви.

Какви форми на креатин съществуват?
Множество и най-различни форми на креатин можем да срещнем днес по магазините за хранителни добавки и спортни аксесосари. Първата открита и съответно най-изследвана форма на креатин си остава креатин монохидрата. Няма друга формула на креатин върху която да се проведени толкова много изследвания, които датират своето съществуване още от преди 80те години на XX век. Други известни форми на креатина са креатин нитрат, креатин фосфат, креатин три малат и други най-различни естери на креатина. Много от вас ще ни пишат с въпроса - Кой креатин да изберем? Кой е най-добрият? Според нас най-добре е да заложите винаги на най-изследванто, а именно креатин монохидрата, но пък от друга страна всичко в този спорт е строго индивидуално и е желателно да изпробвате няколко различни форми на креатин за да разберете коя ви се отразява най-добре.

Какви са плюсовете от приема на креатин?
Всеки един спортист може да извлече множество ползи от приема на креатин. Ще се чувствате по-енергични през целия ден, мускулите ви ще са по-заредени и силни. Ще можете да правите по-тежки и по-продължителни тренировки. Ще усещате мускулите ви по-плътни и в пъти по-сепарирани, напомпаният вид на мускулите ще ви придружава дори и в дните без тренировки. Спокойно можете да сте сигурни, че ще увеличите и силовият капацитет на мускулите, а също така приемът на креатин увеличава и издръжливостта. По-тежките тренировки ще доведат да повишаване на теглото, мускулите ви ще бъдат хидратирани, което ще допринесе допълнително за покачване на килограми и чиста мускулна маса. Освен всичко изброено до тук, можете да сте убедени, че възстановяването на мускулите ви ще бъде изведено на едно ново по-висше ниво. Ще се възстановявате в пъти по-бързо и така ще можете да тренирате мускулите си по-често.

Повечето хора, които са се захващали да разпитват приятели или да четат в интернет повече допълнителна информация за креатина, често попадат на оплаквания и проблеми изскачащи в ежедневието след приема на креатин. Голяма част от използващите креатин за мускулна маса забравят един много важен факт - правилната хидратация по време на прием на креатин, както за мускулна маса, така и за увеличаване на силовите постижения. Хидратацията е неизбежен момент съпровождащ приема на креатин. Някои хора се оплакват от подут и раздразнен стомах, крампи, но можем да ви кажем, че до ден днешен няма регистиран подобен страничен ефект на креатина. Пробвайте да смените формата на креатин, която използвате в момента с някоя друга. Избирайте винаги надеждни производители и такива доказали своята популярност благодарение на чистите им суровини и т.н.

Кои хора могат да използват креатин?
Със сигурност активно спортуващите бодибилдинг и фитнес трябва да включат в режима си прием на креатин. Ако не често, то поне да пробват как им се отразява. Сигурни сме, че ще сте очаровани от ефекта, който се постига по натурален начин. Бодибилдъри, всичи спортисти трениращи тежко и нуждаещи се от по-добро възстановяване, атлети целящи подобряване на силовите способности, спортисти търсещи повече издръжливост и изобщо всеки, който цели да качи физическата си форма едно стъпало по-нагоре. Имайки предвид неговата безопасност, защо да не го изпробвате още сега?

Какъв е правилният начин за прием на креатин?
Приемът на креатин монохидрат е сведен до някои основни факти - може да се приема в началото със зареждаща фаза, а също така може да се приема и без зареждаща фаза. Зареждащата фаза се изразява в това, че първата седмица се приемат до 20 грам креатин монохидрат на ден. След което се продължава със среден прием до 3-5 грама на ден. Друг вариант е да се приемат всеки ден от 5 до 10 грама креатин монохидрат, като независимо от целта дали ще е покачване на мускулна маса или увеличаване на сила и издръжливост и двата метода са еднакво ефективни. Въпрос на личен избор.

 30 сеп. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...