Креатин + Кофеин = удачна или грешна комбинация?

Креатин + Кофеин = удачна или грешна комбинация?

В предната ни статия се запознахме с основните ефекти на креатина, начин на прием и комбинация му с други добавки за максимален мускулен растеж.
В днешната статия ще разгледаме удачно ли да се комбинира креатин и кофеин.
Нека засегнем отново основните плюсове от приема на креатин, а именно – нарастване на силата, по-добро възстановяване между сериите и отделните тренировки, а от там и стимулирането на хипертрофия.
Понеже е най-използваната и търсена хранителна добавка, за креатина са направени редица изследвания. Тук ще се спрем на фактите, които знаем за креатина и кофеина, и удачна ли е тяхната комбинация.

Кофеинът се съдържа най-често в кафето, чая, шоколадите, какао и други.
Кофеинът е най-известен като активна съставка в кафето, която стимулира  ЦНС(централната нервна система). Позволява ви да мобилизирате повече мазнини за енергия, помага за намаляването на усещането на умора, подобрява концентрацията.
Всеки спортист предпочита да изпие едно кафе преди тренировка, а както знаем креатинът се приема именно тогава.
Пиенето на две-три кафета на ден може да насърчи мозъчната функция и производителност, чрез активиране на домапин.
Някои лекари предписват кофеина за дефицит на внимание, хиперактивност, ниско кръвно налягане и други.
Изследванията са доста противоречиви.

През 2001 учени правят изследвания и различни анализи след което публикуват статия в Американско списание обяснявайки, че кофеинът намаля ефекта на креатина. Понеже както вече знаем основната функция на креатина е да задържа вода в мускулите, а кофеинът дехидратира, което показва, че двете приети заедно си пречат.
Година по-късно отново в Америка се правят други изследвания показващи, че креатинът и кофеина не си пречат по никакъв начин, а комбинацията от тях е удачна.
След проведените изследвания  учените доказват, че кофеина засилва транспорта на креатин в мускулите, което води до тяхната по-добра работа  и производителност.

В последните изследвания за креатина, учени разделили две групи хора, едната група приемала комбинацията креатин с кофеин, а другата приемала самостоятелно само креатин.
Изследването показало, че групата която приемала самостоятелно само креатин показала непрекъснато подобрение в тренировките и резултатите, а другата група не показала никакъв прогрес.
В същите изследвания учените доказали, че кофеинът кара тялото да губи вода и има действие на диуретик, което от своя страна си противоречи с действията на креатина и „убива“ самият ефект от използването му.

Заключение:
Кофеинът в никакъв случай не е вреден, просто според учените не е удачен като вариант с креатина именно заради загубата на вода (дехидратиращият ефект) в организма.
Ние смятаме, че най-добрият вариант, ако искате да приемате креатин и кофеин заедно е като приемате креатина по стандартната схема – 10 грама на ден (5 грама преди и 5 грама след тренировка), а кофеин приемайте само в дните, в които ще имате нужда от максимална производителност или нямате енергия за тренировка.
В дните, в които ще бъдете по-натоварени не само физически, но и психически.

 29 ян. 2016   Автор: Ст. Костадинов

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...