Креатин монохидрат - странични ефекти, ползи и дозиране

Креатин монохидрат - странични ефекти, ползи и дозиране

Научете малко повече относно това какво представлява креатин монохидрата, какви ползи можете да извлечете от приема, има ли странични ефекти и т.н.

Какво представлява креатин монохидрата?
Това е напълно натурален продукт, който при прием и постъпване в организма ни, се превръща в креатин фосфат. Креатин фосфата спомага за регулирането на аденезин трифосфата (АТФ). АТФ-то е източника на енергия за вашите мускули.
При необходимост тялото ни може да си произвежда креатин. Освен това, той се съдържа и в някои видове храни – червените меса и мазните риби. Добре е да знаете, че при термична обработка на храните, нивата на креатина в тях намалява драстично.

Какво можем да очакваме при прием на креатин монохидрат?

Креатин монохидрат - странични ефекти, ползи и дозиране
Увеличаване на мускулната маса - увеличава съдържанието на вода в мускулите. Подпомага натрупването на чиста мускулна маса с течение на времето, благодарение на това, че вие ще имате сила и мощ да правите по-тежки и интензивни тренировки, което ще доведе до по-изразителна и чиста мускулатура.

Подобрявате постиженията си – няма нужда да изпадаме в подробности, но е факт, че редица научни изследвания са доказали, че приема на креатин позволява на атлетите да развият своята бързина и сила.

Увеличава белтъчния синтез – това твърдение е предмет на някои нови проучвания в спортната област и късаещи приема на креатин.
Щом един спортист повишава силата си и може да вдига по-тежко, белтъчния синтез би следвало да се увеличи, а креатина ще спомогне за това, като увеличи и регенерира аденезин трифосфата необходим за мускулните съкращения. Креатина сам по себе си няма как да стимулира белтъчния синтез. 

Странични ефекти
Приема на креатин монохидрат от хора в добро здравословно състояние не би имал последици за тяхното здраве. 100% сте чували за това как креатина вреди на бъбреците или натоварва черния дроб, е да, ама не. Към момента нито едно от многото проучвания правени за креатина не е показало такъв ефект.  Разбира се изследванията са правени върху хора с напълно здрави бъбреци и черен дроб, а не с такива, които вече са имали някакви проблеми с тях.
Когато приемате креатин, а и не само тогава, е задължително да си набавяте достатъчно количество вода.  Важно е да използвате възможно най-чиста форма на креатин и такава с перфектна обработка. За да не си навличате неприятности и за да сте сигурни, че няма да си причините някой проблем ви препоръчваме винаги да се насочвате към марки и производители, които използват добри и качествени суровини, ако не сте наясно – попитайте ни и ние ще ви дадем адекватен отговор на въпроса „кой креатин да си купя?“ 
При приема на продукт с високо качество вие ще си гарантирате още по-надежден прием и ще се предпазите от нежелани реакции.

Колко креатин да пия, кога да го пия и да правя ли зареждаща фаза?
Монохидратната форма на креатина е една от най-старите и най-изследвани.
В днешно време на пазара има много варианти – креатин етил естер, кре алкалин, креатин хидрохлорид, креатин фосфат, креатин алфа кетоглутарат, три креатин малат и т.н.
Това, което можем да ви кажем е, че новите формули не работят при всички и не всички спортисти ги усещат добре. Ние ви препоръчваме да се спрете на монохидратната формула, ако приемате за първи или втори път креатин. Важно е да отбележим, че освен една от най-ефективните, монохидратната формула е и една от най-евтините, което прави избора ви още по-категоричен. Насочете се към марки съдържащи креатин във възможно най-чиста фармацевтична форма или патентовите CreaPure и CreaSolv.

Зареждащата фаза според нас не е необходима. Тя е известна със схемата на прием – първата седмица да се пият по 20 грама на ден, а след това да се продължи по 5 грама за месец-два. 
По-удачният вариант според нас е да заложите на ежедневен прием от 10 грама, което ще ви гарантира едни постоянни нива на енергия и сила.
Приемайте 5 грама сутрин и 5 грама след тренировка. Няма значение дали ще пиете креатин преди тренировката, това няма да ви даде моментална сила и енергия, креатина за да подейства е небходимо натрупване и време.
Избягвайте приема на креатин заедно с кофеин.
Препоръчваме ви към всеки прием на креатина да добавяте и източник на бързи въглехидрати, които ще подпомогнат по-добрата абсорбция на креатина и по-пълноценното му усвояване. Например с всеки прием вкарвайте 2 банана или 50 грама стафиди, 1-2 супени лъжици домашен мед и т.н.

 

 11 дек. 2014

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...