Креатин, протеин и CLA - магическа комбинация за сила и мускулна маса

Креатин, протеин и CLA - магическа комбинация за сила и мускулна маса

Много е хубаво, когато учените обръщат внимание в проучванията си на различните хранителни добавки, техните ползи, как действат на тялото и така нататък. Много важно е обаче да се направи явна връзка на проучването с нещото, което ни обединява – тренировъчната зала. Ние обичаме да разглеждаме различните проучвания, но винаги ги пречупваме през призмата на един трениращ човек.
Ето един пример, за да ни разберете по-добре. През 90-те години състезателите по фитнес и бодибилдинг вече приемаха креатин свободно. Те бяха наясно, че креатинът е безопасен и, че наистина работи. Учените от своя страна не се заеха по-сериозно с креатина и едва в последните години се активизираха да докажат ефекта му върху силата и размера на мускулите.
Това е проблемът на учените! Те изучават най-различни неща, но не винаги по начинът, по който ние ги използваме в нашия живот. Хората по принцип използват хранителните добавки в комбинации за по-добър ефект. Много от учените обаче правят изследванията си върху една единствена добавка едновременно. Това не може да се нарече грешно, но все не е точно това, от което имат нужда от хората. Много се зарадвахме, когато открихме едно проучване на канадския Университет на Саскатчеуан, което разглежда най-добрата комбинация на креатин и други хранителни добавки за постигането на максимален резултат.

Какво представлява това проучване?
Канадските учени са харесали факта, че протеинът, CLA и креатинът по отделно са един от най-ефикасните хранителни добавки за трениращи хора. Това ги накарало да направят изследване как ще се промени ефективността им, ако се приемат комбинирано. За целта събрали група от трениращи мъже и жени и ги разделили на три групи:
Група 1 – всеки ден получава по 6 грама CLA, 9 грама креатин монохидрат и 36 грама протеин.
Група 2 – получава същите количества креатин и протеин, но не взима CLA.
Група 3 – получавала само и единствено 45 грама протеин.
Всеки един участник в експеримента преминава през 5-седмична тренирочъвна програма с тежести. Тренировките са разпределени равномерно, с един ден почивка в седмицата.Общо 6 тренировки на седмица.

Какви са резултатите?
При всяка една от трите групи е регистрирано увеличение на мускулната маса и силата за този период.
Първата група обаче, която получава трите хранителни добавки, има най-добрите средни резултати.
Има подобрение в постиженията на лежанка и лег преса.
Напредъкът на хората в група 1 два пъти по-добър от този на другите 2 групи. 
По отношение на натрупаната чиста мускулна маса, отново резултатите на група 1 са два пъти по-добри.

Добре, убедихте ме, че това е много добра комбинация! В каква доза да ги приемам?
Разбира се, вие няма как да се поставите в научен експеримент. Подготвили сме ви една по щадяща програма. 30 минути преди тренировка взимайте 20 грама протеин, 3-5 грама креатин. До 30 минути след тренировка взимайте същата доста креатин с 40 грама протеин. По отношение на CLA, разпределете приема му на 2-3 пъти дневно по 2 грама, с храната. Креатинът и протеинът са най-доброто нещо, което може да ви помогне да градите мускули и сила. От другата страна CLA ще ви помогне да намалите разграждането на мускулите и ще направи възстановяването ви по-бързо.

Повече информация за проучването може да намерите тук - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19403955


 30 окт. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...