Оплешивява ли се от креатин?

Оплешивява ли се от креатин?

Води ли приема на креатин до оплешивяване?
Научно доказано, че креатинът не води до оплешивяване, освен, ако човекът който го приема не е предразположен към оплешивяване.
Може би в съвсем лека степен, но всичко зависи от генетиката на даденият индивид. Както знаем оплешивяването е генетично наследено. Точно както и по-ранното побеляване на косата. Някои хора побеляват в късните 20 години, а други хора след 40 години.

Казваме, че е възможно да води до оплешивяване, ако индивидът е предразположен към това поради дихидротестостерона (DHT).
Дихидротестостерона е генетично свързан с хората които са предразположение да оплешивяват.
Чрез ензима  5-алфа редуктаза (5-alpha reductase) тестостеронът се превръща  в по-силен андроген и в резултат от това генетично предразположените към оплешивяване хора започват да губят косата си.

Креатинът е замесен в едно проучване, проведено върху увеличаването на DHT на ръгби играчи. След три седмици на използване на креатин по 5 грама дневно се забелязало увеличаване на DHT с 40-56 процента.

Единствената причината поради която е възможно да се оплешивява от приема на креатин е именно, че влияе на увеличаването на DHT (дихидротестостерона)

Ако предположим, че приема на креатин повишава загубата на коса чрез намесата на  5-алфа редуктазата (5-alpha reductase) и от там повишаването на андрогените и DHD, то  е добре да се вземе специален инхибитор който блокира този ефект и намаля ефектите на андрогените в организма.
 
Източници:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20426708
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8958218
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12022710
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8077349
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14757277
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741313
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20445368
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14685870
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11252073

 18 апр. 2016

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...