Преодоляване на объркванията при употребата на креатин

Преодоляване на объркванията при употребата на креатин

Преодоляване на креатионовото объркване: Как правилно да боравим с креатина?

Почти всеки, който практикува бодибилдинг и фитнес е чувал за креатин много преди да се заеме със спортната дейност. Независимо дали са го използвали себе си лично или просто са чули другите в залата да говорят за това, има вероятност да настъпи голямо объркване относно използването на креатина. Има много въпроси, които ви вълнуват. Не се оставяйте да бъдете подведени. Има достатъчно научна литература, която ще ви даде яснота. Ето някои основни въпроси, на които трябва да имате компетентен отговор.

Как да се приема креатина?
На всеки човек, които приема креатина правилно, вероятно съответстват двама души, които не го правят по правилния начин. За съжаление, креатинът е една добавка, която трябва да се приема с голяма прецизност, в противен случай резултатите няма да са добри. Съществуват няколко различни начина, по които можете да включите тази добавка в ежедневието си.

Как да се заредим?
Обикновено най-разпространеният начин, по който хората приемат креатин е да започнем с фаза на зареждане, която е предназначена да се заситят напълно нуждите от креатин в мускула, след това преминете към поддържаща фаза, където ще се намали дозата, за да се запазят нужните нива на креатина.

Обикновено се използват 20 грама креатин за период от пет дни. Това ще бъде най-бързият начин да си набавите нужното количество в организма. Поради факта обаче, че креатинът може да доведе до подуване на корема при много хора, заедно с някои стомашни неразположения, повечето хора не се наемат да се натоварват такава степен, предпочитайки да жертват времето за сметка на задържане на вода.

След това те могат да използват по-ниска доза - само 10 грама на ден, но се зареждат за период от 10-14 дни. Резултатът е по-малко подуване, но по-голяма продължителност периода на зареждане. 5 грама креатин е една чаена лъжичка.

Не се препоръчва да надвишавате дозата от 20 грама в продължение на пет дни, защото високите дози креатин ще се превърнат във формалдехид в урината.

Преминаване към поддръжка
След като периода на зареждане е завършил, преминаваме към поддръжка. Някои хора ще се поддържат с по пет грама на ден, но за повечето, 2-3 грама ежедневно ще са достатъчни. Ако сте били на диета, лишена от червено месо, което обикновено набавя нужната доза креатин, което увеличава необходимостта от допълнителни дози.

Ето защо, вегетарианците или тези, които не обичат червено месо, вероятно ще искат да запазят дозата от 5гр.

И накрая, креатинът трябва да се приема постоянно в рамките на 2-4 месеца, а не само от време на време. 

Креатинът ще навлезе в мускулните клетки по-бързо, ако е налице на инсулинов шип, ето защо обикновено се препоръчва да го приемате със сок, обикновено или гроздов, или портокалов.

Освен това, точно поради тази причина, креатинът често се взима след тренировката, когато мускулния гликоген ще бъде най-податлив за запълване на нуждите. По време на фазата на зареждане обаче, трябва да се разделят дозите и да се поемат два или три пъти през деня, тъй като ще бъде твърде много за тялото да се справи с всичко наведнъж.

Креатинът и индивидуалната диета
На следващо място, хората на диета често се питат дали приемането на креатин би било добра идея. Когато сте на ниско калорични диета, вашите фитнес сесии ще трябва да бъдат намалени по обем , а силата ви ще започне да намалява и ще трябва да се преборите с тези нежелани странични ефекти.

Ако в момента приемате креатин, но не използвате правилната формула за прием или ако никога не сте го взимали преди, но сте любопитни, сега може би е идеалното време да го пробвате. Доказано е многократно, че няма вредни странични ефекти (освен подуване на корема и потенциален стомашен дискомфорт), стига да се взима по начина, по който е указан.

 6 ян. 2016

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...