Прием на Креатин в периоди за отслабване и изгаряне на мазнини

Прием на Креатин в периоди за отслабване и изгаряне на мазнини

Решили сте да намалите подкожните мазнини и да свалите няколко килограма, но се чудите дали да приемът на креатин ще ви попречи на това начинание?
Ако искате еднозначен и ясен отговор на този въпрос, прочетете статията ни, която е средно четиво за 5 минути и ще разберете дали да използвате креатин в периоди на изчистване и изгаряне на мазнини.

Хората, които са във фаза отслабване или изчистване, често не знаят дали е добра идея да приемат креатин в този период. Креатинът е асоцииран главно с периодите, в които качваме сила и мускулна маса. Неговото главно предназначение е именно изграждането на мускули. Позволява ни да работим по-здраво и по-дълго в залата.

Когато стане на въпрос за хранителни режими за сваляне на килограми, ние сме по-фокусирани върху изгарянето на мазнини. Мускулната ни маса остава на заден план и си мислим, че така е редно. Оказва се обаче, че това не е правилно – точно обратното.
Да, креатинът може да е ключът към разковничето за справянето с излишното тегло!
Тази хранителна добавка ни дава така нужният интензитет в тренировките. Когато сте на диета с прием на малко количество калории, енергията намалява, а тренировките стават по-малки като обем. Нивата на силата и издръжливостта също отиват драстично надолу. Запълвайки хранилището на нашето тяло с креатин, ще дадем на мускулните си влакна и  нужната сила за една по-здрава тренировка. НО...!
Когато приемът на въглехидрати е недостатъчен, креатинът се усвоява напълно, но по-бавно!
Трябва да запомните, че тялото ви е една идея по-слабо от нормалното и работи по различен начин, когато сте на режим за отслабване. За да сте сигурни, че креатинът ще бъде усвоен както трябва, няма нужда приемате голяма доза въглехидрати. Стига ви да приемете дозата си с повече вода, защо не и с протеин, в комбинацията с едно добро хранене. Това е начинът да запазите стомахът си стабилен и всичко да върви по благоприятен начин.

Как креатинът кара тялото ни да изгаря мазнини?
Както знаете, приемът на креатинови хранителни добавки води до увеличаването на мускулния обем чрез абсорбирането на повече вода от тялото. Мускулните влакна обаче не са готови да приемат толкова голямо количество от нея и са принудени да се разширяват. В следствие на това растат и стават по-силни. Тук трябва само да се сетим за правилото „Колкото повече мускули, толкова повече изгорени калории..“ Тялото ни няма друг избор освен да се обърне към резервите си с мазнини, за да си осигури нужната енергия за поддържане на мускулната маса.
(Препоръчваме ви да прочетете и: Как приемът на креатин увеличава силата и мускулната маса?)

Ето и научното доказателство, че креатинът помага в борбата срещу наднорменото тегло!
Става на въпрос за изследване, което е проведено от Университета на Сао Пауло в Бразилия. Хората, които са се включили в проучването са разделени на две групи. Първата от тях е приемала по 10 грама креатин на ден, а втората е разчитала на пласебо еквивалент. Времетраенето на експеримента е 3 месеца.  И двете групи са подлагани на еднакво физическо натоварване със среден интензитет.
Резултатът от бразилското проучване е категоричен. Хората, които приемали креатин, са били с по-ниски нива на глюкоза. Това е така, защото добавката е накарала тялото да изтегли глюкоза от кръвта, за да достави така важната енергия на мускулите в този момент

Заключението!

Ако приемате креатин, когато искате да сваляте килограми:
•    Вашите мускули ще имат повече енергия и ще може да правите по-дълги тренировки.
•    Вашето тяло ще трябва да изгаря повече мазнини, за да си достави нужната енергия. Това ще предотврати натрупването на килограми в различни части от тялото и ще подпомогне за извайването на вашата фигура
•    Увеличавайки количеството на глюкоза в мускулните клетки, те ще стават по-големи и вие ще качвате чиста мускулна маса.

Краткият отговор на въпроса „Да приемам ли кретин по време на сваляне?“ е ДА!
Това е един начин да увеличите ефективността от усилията си. Има едно единствено изключение от правилото и то е:
Не приемайте креатин, когато изчиствате за състезание по фитнес или бодибилдинг!
Причината за това е много проста. В определен период преди състезанието ще искате да се отървете от всичката вода, която тялото ви е задържало.
Това няма как да стане, докато приемате добавки с креатин. Посъветвайте се с треньора си кога да спрете приема му, тъй като тук има различни варианти.

Преди да започнете приемът на креатин в каквато и да е форма ви препоръчваме да обърнете внимание на следните статии от нашият авторски сайт, които ще са ви от полза рано или късно:
3-те най-абсурдни твърдения за креатина
Вреден ли е и крие ли странични ефекти приема на креатин?
FAQ 16-те най-често задавани въпроса за креатина

 27 окт. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...