Причинява ли креатина крампи и стомашни проблеми?

Причинява ли креатина крампи и стомашни проблеми?

Всички сме чували в залата как някой се е оплаквал „почнах креатина и постоянно имам крампи (мускулни схващания)“ или пък „креатина ми причинява стомашни проблеми“ и т.н. В тази статия ще ви покажем няколко научни изследвания засягащи тези въпроси и вие ще можете да си направите изводите сами за себе си.

Нека вземем следния пример - правиш последни тежки повторения за прасец, но в един момент спираш, защото така ти се схваща крака, че вместо пот, започват да текът сълзи от теб и си казваш - ужас, ето още не съм го започнал тоя креатин и крампите започнаха, а и най-добре да взема да изпия още един литър вода за посигурно, че да не взема пък да се дехидратирам.

Нека си зададем първо един въпрос - сигурни ли сме, че причината за тези чести крампи е точно креатина? И друго, навсякъде по списания и зали се говори, че креатина спомага за дехидратацията в организма и подобни неща, нали?

В едно проучване в Университета в Оклахома (САЩ) се доказва, че креатина наистина увеличава задържането на вода. Но къде? Това задържане на вода може да звучи многозначно и както сигурно от вас някои се досещат - точно така, креатина задържа вода, но на вътреклетъчно ниво, което единствено би довело до множество плюсове за всеки един спортист. Креатина няма въздействие върху задържането на вода извън клетката. Т.е. не можем да обвиняваме креатина, че заради водата, която сме задържали сме подпухнали или нещо подобно.

И нещо друго ще ви кажем, което е следствие на това изследване - креатина повишава значително физическото състояние на всеки еди атлет, и освен това точно това стимулиране и обогатяване на клетката с вода би довело до по-добра издръжливост и работоспособност на мускулатурата в едни по-тежки условия, като нарпимер летните. Да, точно така креатина може да ни помогне да подобрим физическите си постижения в едни по-сурови условия, а също така да намали изпотяването и пулса ни по време на тренировка.

В университета Байлор, намиращ се в Тексас, учени са провели изследване, което се е състояло на практическа основа измежду университетските спортисти. Над 70 атлети са разделени на 2 групи - едните приемат креатин, а другите не. Точно в това проучване се доказва за пореден път, че креатина не е виновен за повечето странични ефекти, които му се предписват. Всяка едно мускулно схващане е било документирано, водени са записки по всеки един параграф в изследването относно стомашни проблеми, крампи и т.н. Групата, която е приемала креатин е регистрирала в пъти по-малко мускулни крампи и не е имало абсолютно никакви проблеми, в сравнение с тази, която не е употребявала креатин.

Но не сме свършили и не сме изписали и казали още всичко, нали? Пропускаме нещо, което не е споменато. Един много важен въпрос, който всеки употребяващ креатин или всеки, който някога е мислил да приема креатин под формата на хранителна добавка е стигало до ушите му следното питане - е, не вреди ли на бъбреците?

Веднага ви отговаряме еднозначно, а отговорът ни ще бъде подкрепен от едно изследване проведено сред спортисти от силния пол, на възраст от 18 до 40 години и са следени за промени при уриналната функция или някакви нередности, които могат да повлияят върху бъбреците.
Изследването се е провело на следния произволен принцип - на една част от мъжете е даван креатин, а на другата група захар. Изследването и замерването на резултатите е продължило 3 месеца, като през това време всеки един от участниците е провеждал аеробно физическо натоварване 3-4 пъти седмично, като всяка тренировка е била с продължителност средно от 40-50 минути. За начални и изходни данни са използвани резултати от изследването на серумния креатинин, и съдържанието на натрий и калий в урината и в серума. Данните са засечени в началото на самото изследване и в края на 3тия месец.
Стойностите на Ctstatin C са замервани също в началото и края на изследването. След събиране и окончателно публикуване на данните се отбелязва, че стойностите Cystatin C са намалели (което е добре) и креатина в серума е намалял при групата, която е използвала плацебо(захарта).

Факта, че не са наблюдавани и регистрирани абсолютно никакви проблеми в завишени или намалени стойности на някои от изследваните парагафи, доказва отново, че креатина не вреди на бъбреците на хора, които са в цялостно добро здраве. Три-месечния прием на креатин, като всеки ден са приемани по 10 грама, не е увеличил риска или не е създал предпоставка за притеснения от последващи бъбречни проблеми.

В заключение, можем да кажем, че използването на креатин монохидрат като хранителна добавка в препоръчителните дневни дози е напълно безопасно начинание за всеки един спортист в добро общо здраве. Препоръчителната дневна доза е 5 - 10 грама на ден за мъже и до 3 грама на ден за жените.

 11 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...