Различните форми на креатин - действие и приложение

Различните форми на креатин - действие и приложение

Както знаете, креатинът е изключително употребявана хранителна добавка в целия свят. За него се пишат редица статии в редица сайтове, описващи предимствата, недостатъците, начинът на прием, възникването и прочие полезна информация. Например, в нашият сайт creatine-bg.com ще откриете изобилие от полезна информация, свързана с приемането на креатин, ефективността и най-различните му свойства и приложения.

А днес, в нашата статия ще покажем и някои видове „креатинови” продукти и форми, както и техните правилни употреби, кратка информация и т.н.

1. Креатин Монохидрат
Креатин Монохидрат е може би най-популярният продукт, който се използва у нас. Това се дължи на неговото бързо усвояване и ефектът, който указва на тялото. Той дава повече енергия на тялото, както и мускулна маса. Така приемащия го има повече енергия за тренировки и видим резултат, заради натрупването на повече мускулна маса. Най-ефективен е приема му в  комбинация с въглехидрати.

2. Етил естер
Важно е да се спомене, че етил естера премахва ефекта от монохидрата. Той е сред най-предпочитаните форми на креатин за прием, заради по-добрата абсорбация на тялото от около 99%, което премахва и нуждата от зареждаща фаза. Всъщност, за да сме точни, етил естер креатинът представлява креатин монохидрат с добавена естер молекула.
Ползите на Етил естера се изразяват в по-добрата абсорбация, както и липсата на някои неприятни странични ефекти като подуване или стомашен дискомфорт, които е възможно да  бъдат причинени от креатин монохидрат, например. Като недостатък може да се отчете неприятният вкус на тази хранителна добавка.

3. Три-креатин малат
Това е друг вид добавка, а част от името дължи на състава си. Сред основните действия на тази добавка спада повишаването на общо телесно тегло, а също и мускулната сила, телесната маса, издръжливостта, сърдечно-съдова способност, както и спортните постижения като цяло. Три-креатин малат също така е полезен за увеличаването на експлозивната сила, поддържането на нивото на свободния тестостерон и за предотвратяването на катаболизъм.

4. „Буфериран” Креатин или познат още като Кре-Алкалин
Тази форма на креатинът е популярна също и като „креатин-ph” и кре-алкалин. Тя е също хранителна добавка, която има малко повече предимства за организма по отношение на прием и усвояване, сравнено с обикновен креатин монохидрат.
Основните предимства на тази добавка са по-бързото й абсорбиране от мускулната система. Също така, с помощта на буферирания креатин се избягва натрупване на водата в организма, предотвратява мускулна треска и елиминира т.н. „период на натрупване”. Друго предимство е необходимостта от по-малки дози за прием, което го прави чудесен избор за активни спортисти, а също и за дамите.

5. Микронизиран креатин
Основната цел на тази добавка е по-добрата абсорбация като тя има и ергогенен ефект.

6. Течен креатин
Не е особено популярен вид и няма особено добър ефект в тази форма, поради което доста специалисти в тази област не препоръчват употребата му.

7. Конюгиран
При този вид се изисква много по-малка доза за прием като същевременно абсорбацията е много по-добра и отсъстват странични ефекти.
На пазара съществуват различни видове хранителни добавки като една от най-популярните е креатинът. Това е и един от мотивите да се търсят и правят все повече негови подобрения и да се създават различни форми, които да гарантират по-добър ефект. В тази статия ви представихме 7 форми на креатина, които имат своите предимства и недостатъци при прием и усвояване, в сравнение с основната му форма за прием.

 12 ноем. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...