Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина?

Какво е „стероид“?
 
Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“

Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция.
Научното определение на стеорид е всяко съединение, което притежава обща структурна характеристика – четири съединени циклоалканови пръстена. По-специално: 3 циклохексанови пръстени и циклопентанов пръстен образуват структура, която дефинира стероидната молекула.
(вижте снимката)

По-отдолу е холестерола, който е основно стероидно съединение. Той се произвежда естествено в организма, но на по-късен етап се превръща в стероиден хормон като тестостерон и естроген.
„Четирите пръстена“ образуват стероидната молекула по научен начин.

Социалното определение за „стеорид“, шеговито казано е „Нещата които големите момчета взимат“
Това включва инжектиране на тестостерон като енантат или ципионат. Или съединения, които влияят на тестостерона като например Дианабола (methandrostenelone) или винстрол (stonazol).

Разбрахме накратко какво е „стероид“

Нека сега се върнем на „Какво е креатинът?“
Креатинът е трипептидно съединение, съставено от три аминокиселини ( Л-аргинин, Л-глицин, Л-метионин).
Трицептидното съединение по никакъв начин не съвпада със стероидното, нито влияе по някакъв начин на хормоните. Креатинът по никакъв начин не може да се нарече стероид.

Ето го и съединението на креатинът:

 18 апр. 2016

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Оплешивява ли се от креатин?

Води ли приема на креатин до оплешивяване? Научно доказано, че креатинът не води до оплешивяване, освен, ако човекът който го приема не е предразположен към оплешивяване. Може би в съвсем лека степен, но всичко зависи от ...