1-ви стъпки в приема на креатин за мускулна маса

1-ви стъпки в приема на креатин за мускулна маса

В тази статия, която се чете за не повече от 3-5 минути, ще ви дадем лесно-смилаема информация относно това какво точно представлява креатина, как е най-добре да го приемате в конкретния случай и как той действа на тялото ви, какво ви дава и за кой не е подходящ.

Ако се върнем назад във времето, когато креатина навлизаше още на пазара, около него се криеха доста неясноти относно това как е правилно да се приема, какво всъщност представлява това чудо креатин, как действа и въобще работи ли, и редица други подобни въпроси, които е нормално да се породят, когато на пазара излезне добавка, която не е известна толкова в спортните среди. Разбира се, тези неясноти около креатина са били в далечното минало. В днешни дни всеки е чувал за креатина и информация за неговия прием и цялостно действие е достъпна навсякъде около нас.

В редица фитнес списания и книги за нашият спорт може да прочетете твърдението, че изваждането на креатина на пазара за хранителни добавки е възможно най-добрият и пълноценен ход в индустрията. Определено това е една от най-добрите хранителни добавки, а причините за тези твърдения са ясни - дава сила, подпомага по-бързото мускулно възстановяване след тежки физически натоварвания, притежава благоприятно въздействие върху натрупването на нова и чиста мускулна маса. Имайки предвид, че тези ефекти от приема на креатин са напълно реални и факта, че са видими при всеки един фитнес ентусиаст, подсказват защо креатина е титулуван като най-добрата хранителна добавка излизала на пазара.

Чудите ли се какво е креатина и в какво се изразява неговото действие?

Креатина и всичките му производни, които се продават и са известни на повечето спортисти, са напълно естествени хранителни добавки и безопасни за употреба от здрави хора. Абсолютно във всеки един магазин, който е концентриран в търговията със спортни и фитнес стоки, хранителни добавки и продукти за здраве, а също така и в аптечните мрежи, можете да срещнете най-различни продукти съдържащи креатин, които да подпомогнат натрупването на чиста мускулна маса.

Тук е момента да отворим една скоба за страничните ефекти от приема на креатинови продукти. Всички сме чували как някой е решил да използва креатин за мускулна маса, но започва да се оплаква от проблеми със стомаха или задържане на вода, подпухване и подобни изказвания са изключително честа тема обсъждана на всеослушание във фитнес залите. За да се говорят такива неща, то те трябва поне да бъдат подкрепени с някакви изследвания или доказателства. Не може просто така да слагаме етикет на нещо, за което дори и не знаем как работи като цяло или каква му е реалната принадлежност в организма ни. За страничните фекти от приема на креатин сме говорили много - тук, тук и тук можете да прочетете малко по-обстойно затова съществуват ли въобще някакви странични последствия след употребата на хранителни добавки съдържащи креатин и отговорен ли е креатина за мускулните схващания и стомашни проблеми.

Под естествена форма на креатин фосфат, той е изключително важна част от мускулното движение и сила в човешкото тяло. Креатина се среща в нашите мускулни клетки, които са отговорни за енергийния запас на мускулните влакна. Освен в тялото, креатина се среща и в някои различни храни. Да, вярно е, че може да си набавите креатин от хранителни продукти, но има една малка уловка в това изречение. Ако изядете 1 килограм телешко месо ще си набавите между 4 и 6 грама креатин. Е, ако приемем, че не правите зареждаща фаза, а на ден сте решили да приемате по 10 грама, то за да си набавите необходимата ефективна доза креатин за деня трябва да изяждате всеки ден по 2 килограма телешко месо. Непосилно е, нали?
Има и друг проблем обаче, известен е също така и факта, че при термична обработка креатина груби своите свойства и съответно съдържащият се креатин в храната, ако тя бъде подложена на термична обработка, ще загуби изцяло своята стойност относно креатина в нея.

И точно поради тези причини, креатина със своите благоприятни действия върху организма на спортистите целящи да увеличат мускулната си маса и силови постижения, е станал толкова популярен сред употребяващите хранителни добавки и хората желаещи да подобрят физическите си постижения. Споменахме, че креатина се среща под естествена форма в човешкия организъм нали, а знаете ли, че над 89% от креатина в човешкото тяло се намира в мускулите. Също така той се среща и в черняи дроб и бъбреците, където е произведен с помощта на няколко жизненоважни аминокиселини.
Важно е да споменем също факта, че креатина притежава способността да стимулира белтъчния синтез в организма, а белтъчния синтез е основният ключов елемент в образуването на нова мускулна тъкан.

В днешни дни разполагаме с богато изобилие от всичко. Това е така, защото потреблението на въпросния продукт е нараснало, а от там и предлагането. Търсенето определя пазара, нали така? Е, няма как това правило да подмине и хранителните добавки и по-точно производството на креатин. Ако сега отидете до най-близкия магазин за добавки и спортни принадлежности или пък разгледате нашите продукти ще видите, че се предлага най-различни форми на креатин - монохидратна, с модифицирано pH на средата, малат, нитрат и т.н. Всички тези форми работят и имат своите плюсове, но за да стигнете до тях, според нас първо трябва да преминете през основата. А основата на всички тези форми е креатин монохидрата.

Креатин монохидрата е образно казано бащата на всички модерни в днешни дни форми на креатин, които естествено имат място в рафта ви за добавки, защото в определен период от вашата подготовка, било то в период за мускулна маса или изчистване, вие можете да ги използватe и да извлечете максимална полза от тяхната подобрена версия.
Преди всичко ви препоръчваме, когато решите да изпробвате креатин, то най-добре започнете с монохидратната форма. Тя определено е най-подходяща в периоди за натрупване на мускулна маса и качване на килограми.
През годините монохидратната форма на креатина е доказала своето действие до такава степен, че е трудно и на днешните специалисти да създадат нещо по-добро и по-ефективно. Креатин монохидрата си остава най-добрата и определено най-ефективната форма на креатин на пазара, а също така той се предлага и в множество различни разфасовки - прах, капсули, таблетки и т.н.

Без значение от формата, приема на креатин трябва винаги да бъде придружен с набавянето на достатъчно количество течности (разбирайте основно вода) през целия ден. Ежедневно.
За да усетите действието на креатина, то той трябва да се натрупа като наличен запас и тогава разгръща пълният си потенциал. Точно поради това негово специфично действие, няма нужда да се притеснявате, в колко точно часа ще приемете дозата си. Дали ще го приемате преди или след тренировка надали ще усетите някаква разлика. Но много от трениращите и употребяващи креатин споменават за плюса и нагласата от приема на креатин, защото мисловно знаейки, че си приел нещо за сила преди тренировка, то ти бил имал и вътрешната нагласа за по-големи тежести и подобрения на досегашните постижения.
Плюсовете за приема на креатин преди тренировка се базират на факта, че той би увеличил количеството на АТФ в организма, което ще сигури на мускулите ви необходимата енергия за тренировка.

Естествено можете да приемате и креатина си след тренировка, а учените определено застават зад твърдението, че точно тогава е най-важният прием на креатин през целия ден. Причината затова е, че когато мускулите са изтощени и гладни, те биха абсорбирали всичко много по-бързо и ефикасно, а това тяхно състояние е видно при всеки направил тежка тренировка в залата. Учените, които подкрепят приема на креатин основно след тренировка се постановяват зад факта, че той би възстановил нивата на креатин фосфат в тялото, така че след тренировка, когато на мускулите са им необходими енергия и елементи подкрепящи възстановителните процеси, креатин фосфат лесно ще се превърне отново в АТФ, а това ще подпомогне цялостното мускулно възстановяване след тренировка.

Също така креатина може да бъде приеман и по така наречената система - зареждаща фаза. Тя е позната със следния принцип на приемане - първата седмица се приемат ударно по 20 грама всеки ден, а следващите дни се приемат по 3-5 грама на ден. Ползите от подобен прием се изразяват в това, че по този начин ще се запълнят по-бързо запасите от креатин в организма.
Дали ще изберете да приемате по 10 грама в продължение на 2 месеца, или пък ще приемате всеки ден по 20 грама креатин монохидрат, то изборът е изцяло ваш. Резултатите биха били еднотипни, въпрос на лични предпочитания.

Има едно нещо, което със сигурност ще подобри цялостното усвояване и ще увеличи ефекта от приетия креатин. Ако да кажем приемате креатин сутрин и след тренировка по 5 грама, то ние ви гарантираме, че ако добавите източник на бърз въглехидрат точно в тези два ключови момента от ежедневието на трениращият, ще подобрите значително усвояемостта и ефективността на креатина. Източници на бързи въглехидрати са – стафидите, банани, домашен мед, декстроза, фурми и т.н. 
5 грама креатин с 2 банана е перфектният след-тренировъчен възстановителен комплекс!

Съществуват и варианти за "кратко-цикличен" прием на креатин. Примерът е следния - 1 месец приемате креатин, 1 месец почивате и след това пак. Според нас това не е много адекватен прием, но някои атлети така се чувстват перфектно и твърдят, че по този начин използват на максимум ползите от креатина за тяхното тяло.

Според нас най-правилният и щадящ прием на креатин е - 50 дни приемате по 10 грама на ден креатин монохидрат и след това почивате поне 25-30 дни, след което можете да повторите приема за още 50-60 дни по 10 грама всеки ден.
Ако се чудите кой е най-правилният метод и схема за приемане на креатин - няма такъв. Не съществува такова понятие най-правилния начин за приемане на креатин. Както в много други ситуации в този спорт, така и тук нещата опират до строга индивидуалност. Затова ви съветваме да изпробвате 1-2 схеми и да знаете коя е най-ефективна за вас.

 

 14 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...