11 любопитни факти за креатина

11 любопитни факти за креатина

Креатинът е популярна хранителна добавка, а действието и ползите от него са добре познати на заинтересованите.
Със сигурност, обаче има и малко известни факти за употребата му. Вижте няколко от тези любопитни действия и приложения на известната хранителна добавка, изброени в нашия списък по-долу.
1. Годината 1832 г. е важна за креатинът, тъй като именно тогава учени успяват да потвърдят, че добавката оказва положително действие върху ефективността на спортистите, които я приемат.
2. Проблем ли е да се употребява добавката от деца?
Според старши директорът на NSCA – Дейвид Сандлър, креатина е безопасен за деца, още повече, че първите изследвания биват извършени върху слаби деца.
Съществува рядко заболяване, свързано с креатина, в резултат на което е възможно възникване на тежки неврологични и когнитивни проблеми, а също така и умствени проблеми като умствена изостаналост или аутистични разстройства. Именно при тези здравни проблеми според Д.С. се наблюдават положителни резултати и успешно излекуване с помощта на креатин монохидрат. Според други специалисти пък, добавката намира и други приложения и оказва положителен ефект при редица още здравни проблеми.
3. Знаете ли, че креатинът се съдържа в почти всички хранителни продукти? Въпреки това, само животинското месо съдържа достатъчно количество, което да съперничи на хранителните добавки, имитирайки ефектите им. Въпреки това, приеманото с храната количество не може да се сравни с това от добавките, тъй като ще е необходимо много повече време и прием на храна, което в някои случаи е невъзможно.
4. Знаете ли, че скелетната мускулатура съдържа 95% от всичкия креатин, а останалите 5% се притежават от мозъка, сърцето и тестисите.
5. Основно, креатинът идва от животинските продукти като риба и месо и може да бъде получен от аминокиселините аргинин, глицин и метионин.
6. Над 80% от спортистите, участващи в Олимпийските игри от 96-та, проведени в Атланта, употребяват креатин монохидрат за допълнителна енергия, с чиято помощ да подобрят издръжливостта си и конкурентоспособността си.
7. Тази добавка е една от малкото, за която не важи израза „прекалено хубаво е, за да е истина”, защото действително креатина монохидрат е прекалено хубава добавка и това е истина. Той е евтин, сигурен и ефективен. Може да се приема редовно с храна за по-добра физическа работоспособност, а и както изтъкнахме по-рано, има общи ползи за здравето.
8. Ефективен е чистият креатин монохидрат и всички подробно описани в различни статии полезни свойства на добавката са валидни именно за него. Ето защо е препоръчително да използвате такъв, а не продукт, съдържащ примеси, изкуствени съставки или пълнители, които биха могли да причинят странични ефекти.
9. Един от най-популярните съвети е свързан с приема на кофеинови напитки. А именно – добре е да бъдат избягвани в комбиниран прием с креатина, тъй като могат да намалят неговата ефективност.
10. Хранителната добавка е позволена за употреба като част от групата храни на спортистите, които участват в големи състезания. Това се дължи на съдържанието на креатин монохидрат на прах, което не съдържа абсолютно никакви допингиращи средства.
11. Вероятно неведнъж сте попадали на статии описващи, че добавката подобрява силата. Казано в цифри, креатина може да подобри силата с между 5% до 30%.

 15 ноем. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...