3-те най-абсурдни твърдения за креатина

3-те най-абсурдни твърдения за креатина

Напълно нормално е, ако често си в компанията на спортисти да си чувал тук-там нещо за креатина. Но това, което е ненормално е, ако си чувал някое от по-долу изброените 3 колосално абсурдни твърдения за креатина и неговото действие върху човешкия организъм. А ако си ги чувал, то най-вероятно си заобиколен от "псевдо-спортисти".

Най-лошото според нас е, че заради хора, които си нямат и грам понятие от приема на каквито и да е хранителни добавки и като цяло са скарани със спорта, лепват небивали етикети върху доказали своята ефективност продукти като креатина. Но българите (и не само ние де) сме известни с факта, че разбираме от всичко и компетенциите ни достигат до нечувани предели. И точно заради тези многознайковци и разбирачи, много от хората, които са наши клиенти и приятели, са объркани и се колебаят дали да "посегнат" към това "страшно нещо" наречено креатин.

За абсолютно никой не е плюс, това че некомпетентни хора се изказват и бълват епитети по хората използващи креатин. Не говори въобще добре за тях, ако говорят за абсурдни твърдения как креатина щял да им съсипе бъбреците, как щели след приемът му да изпикаят всичко и т.н. Хора, добре е да знаете, че първо на първо, креатина е най-използваната и най-изследваната хранителна добавка в СВЕТА! Не в България, а в СВЕТОВЕН мащаб, креатина е най-популярният суплемент използван от десетилетия в елитните спортни среди. Не, креатина не се използва само в махленския фитнес от начинаещите фитнес ентусиасти. Той се използва от много дълги години от професионални спортисти и атлети.

Но...нека обърнем внимание на едни от най-абсурдните твърдения, които някога можете да чуете за креатина и неговото действие, а щом ги чуете - просто завъртете глава и не обръщайте внимание на този компетентен събеседник.

Не използвай креатин, той е стероид (а и понякога използват и думата астероид)!
Не, не се безпокой. Креатина няма нищо общо със стероидите и по нищо не си прилича с тяхното действие, няма техните странични ефекти и не би ти навредил.
Стероидите са вещества, които общо-казано със своята химична структура наподобяват мъжкия полов хормон тестостерон. Стероидите в повечето страни са забранени, а в САЩ например за да си подсигуриш приемът им трябва да разполагаш с предписание от доктор за това, че имаш нужда да ги използваш. Те не се продават законно по магазините за хранителни добавки.
Казвайки това за стероидите и сравнявайки креатина с тях е меко казано абсурдно и налудничево. Креатинът може да си го купите напълно законно от всеки един магазин за спортни стоки и хранителни добавки, а също така и в редица аптеки се продават най-различни форми на креатин. Той е одобрен за употреба от законодателството в република България и е напълно безвреден за здрави и възрастни хора.

Има ли някаква опасност приемът на креатин да навреди на бъбреците ми?
Всеки, който е чувал за креатин, по някакъв необясним начин го свързва с директно афектиране върху бъбреците. Няма да изпадаме в дълги подробни обяснения, но ще ви кажем, че това въобще не е така. Много на брой изследвания са били проведени точно в този аспект. Всички те са завършили с индивидуални, но почти идентични резултати в протоколите. Няма научно доказано и обосновано действие, което да влияе отрицателно на бъбреците след приема на креатин. За справка, ще ви посочим линк към едно от многото изследвания доказали безвредността върху бъбреците – тук.

Ако трябваше да ги посочим в последователност, то най-абсурдното твърдение според нас е това, че много хора твърдят, че креатина е отговорен за мускулните крампи, които получават атлетите.

Този, така наречен мит, относно приема на креатин е изключително неверен и не стойностен поради няколко основателни причини. Една от причините да се носи подобна слава, че креатина причинява крампи е следната: да речем, че един спортист е решил да подобрява постиженията си, независимо какви са те - силови, бързина, експлозивност и каквото още се сетите, и този същия си купува креатин, да речем монохидрат. Пие го, ден, два, три и случайно на 4-тия ден получава крампа по време на тренировка или вечерта докато спи - и първото нещо, което му хрумва е, че това се дължи на приемът му на креатин. Е да, ама не. В днешни дни все още не е научно доказано поради каква точно причина може да се схване мускула, но няколко са известни - дехидратация, намален ежедневн прием на минерали, претоварване и т.н. По тази тема сме говорили много и спокойно можете да отделите 2 минутки в статията ни посветена на евентуалните нежелани странични ефекти при приема на креатин монохидрат.

Няма как да разбием всички митове и легенди за креатина, защото имайки предвид, че това е най-използваната хранителна добавка в света, то броя на тези митове и легенди расте ежедневно. Ще ви дадем един съвет - не вярвайте на всичко, което чуете. Не вярвайте и на хората в залите, на площадките за стрийт-фитнес и на съотборниците си на терена.
Най-добре за вас самите е да се доверявате на научни източници, които са базирали изследванията и изказванията си на факти и твърдения, подкрепени с проведени проучвания под строг контрол.

 

 16 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...