4 причини да приемате креатин

4 причини да приемате креатин

Всеки от нас когато е начинаещ в една сфера му изникват безброй въпроси около новото начинание.
Когато си нов в залата, често чуваш кой какви хранителни добавки е приемал, а също така няма как да не си чувал за креатина. Общо казано през последните десетилетия креатинът се превърна в хранителна добавка N1 по употреба, ефект и ниска цена. Това, което можете да очаквате след приемът на креатин не може да бъде описано изцяло в едно изречение, защото ще пропуснем някой от положителните ефекти, но ако трябва да го систематизираме в няколко думи, то това, което можете да очаквате когато включите креатинът към ежедневието си е: сила, енергия, покачване на мускулната маса и подобрено възстановяване.

Специално за всеки един трениращ, ние решихме да напишем тази статия, за да ви е по-лесно в моментите, когато се чудите „какво ще ми даде креатинът?“

А ето ви и 4 ползи от приема на креатин:

1. Ще повишите експлозивната си сила
Ако сте от трениращите, които си падат по тежките и експлозивни тренировки, то креатинът може би ще се окаже най-подходящият ви тренировъчен партньор от всички видове хранителни добавки. Независимо дали сте начинаещ, който търси бързи резултати, или сте напреднал атлет, който е в застой, то креатинът винаги ще ви бъде от полза. Креатинът винаги ще ви даде едно рамо и леко подбутване от което се нуждае всеки начинаещ и всеки по-напреднал фитнес ентусиаст, който е в застой. В едно (1) от хилядите изследвания проведени относно креатинът се доказва, точно неговата полза в експлозивните тренировки. Такъв тип тренировки практикуват щангистите, спринтьорите, трибойците и т.н. Добавянето на креатин в ежедневното ви меню, ще ви помогне да правите любимите си тренировки с още по-големи тежести и в същото време те да бъдат още по-ефективни.

2. Ще ви даде преднина пред другите в отбора или залата
Няма спор, че понякога на всички ни е нужен един добър старт в което и да е начинание. Добрият старт във спорта води до повече мотивация, по-добра почва за развитие и значително повишаване на самочувствието, което е необходимо на всеки един сериозно трениращ човек. Без самочувствие няма как да стигнете до момент в който да решите да поставяте нови лични рекорди и да подобрявате постиженията си на терена.
В едно друго изследване (2), което е насочило вниманието си към ефектите от приема на креатин при спринтьори и скачачи, е доказало неговият благоприятен ефект върху спортуващите. В изследването можете да видите изкараните факти, а те са, че в първите секунди от заниманието, всеки един от употребяващите креатин е увеличил с над 13% своята производителност. Та в този ред на мисли, ако искате да сте една крачка пред другите, независимо дали става въпрос за фитнес залата или на терена за бягане, то добавянето на допълнителен прием на креатин със сигурност би ви било от полза.

3. Креатинът подобрява фокуса, концентрацията и паметта
Освен плюсовете върху физическото ви състояние, установено е, че приемът на креатин може да повлияе благоприятно и ума. Ако често забравяте или се чувствате разконцентрирани то, ние ви препоръчваме да вкарате в ежедневието си 5 грама креатин и можете да сте сигурни, че тези неща ще отшумят в следващите 10-15 дни. Може също така да погледнете и ето това изследване http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1691485/pdf/14561278.pdf, в което е установено, че приемът на 5 грама креатин за период от 6 седмици подобрява умствената способност.

4. Със сигурност креатинът увеличава мускулната маса
Основната причина, поради която повечето от нас посещават фитнес залата е, защото искаме да изглеждаме по-добре и ежендевно да виждаме едно по-добро отражение в огледалото. Мускулите определено не са нещо, което трябва да ви е самоцел в живота, но ако сте от сериозно трениращите или начинаещ фитнес ентусиаст, то със сигурност се влияете от количеството мускулна маса, което притежавате. Приемът на креатин със сигурност може да ви помогне да натрупате чиста мускулна маса, а ако се чудите как ще стане това - просто е. Креатинът увеличава запасите ви от енергия необходима за мускулните съкращения, което е равно на по-издръжлива и по-силна мускулатура. По-силният мускул, със сигурност ще се нуждае от повече храна, което ще доведе до повече мускулна маса. Това е пътя на логиката, а всъщност и един от многото варианти в които креатинът със сигурност ще доведе до натрупването на мускулна маса.

(1) - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10609446
(2) - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9298778

 

 23 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...