5 предимства от употребата на креатин при трениращи за мускулна маса

5 предимства от употребата на креатин при трениращи за мускулна маса

Креатинът се нарежда на едно от първите места сред най-популярните и изключително ефективни добавки, използвани в силовите спортове. Той е изключително разпространен, защото има много предимства за организма. Основно е популярна употребата му като хранителна добавка. Креатин се съдържа и в различни естествени храни, но в много по-малки количества. Този факт прави невъзможно набавянето на нужно количество по естествен начин и поради тази причина е по-удобен и предпочитан приема му под формата на хранителна добавка.

Ето и някои от предимствата на добавката и защо си струва да я приемате:

Предимство 1: Креатинът увеличава интензивността при тренировка, което означава повече мускулна маса.
Една от първите причини, поради която трябва да започнете приемът на креатин е, защото това ще помогне за увеличаване на цялостната интензивност при тренировка, което пък означава, че ще постигнете по-високо ниво мускулна маса.
Добавката ще ви позволи да продължите да работите усилено във фитнес залата в момент, когато без нея би се наложило да намалите или спрете изцяло натоварването заради преумора. Тоест, тя помага за повече тренировки и по-бързо изграждане на мускулите.

Предимство 2:  По-бърз старт
Понякога всичко, което е необходимо, за да успее човек в живота е едно добро начало. Е, тази популярна хранителна добавка няма да ви помогне в някои начинания, но със сигурност е една от най-полезните в света на спорта. Италиански изследователи са открили, че джъмперите и спринтьорите, които приемат креатин, подобряват значително първите 30 секунди от ефективността си с около 10%.

Предимство 3: Увеличава тестостеронът
За съжаление, след като достигнете тридесетте години, общото ниво на тестостерон намалява. Това означава, че може да бъде намалена и енергията, издръжливостта, умствената острота. Едни от решенията са заместваща тестостерон терапия или пък инжекции. Друг по-лесен вариант би била употребата на креатин.
Според изследване от Ню Джърси е установено, че в следствие на 10-седмична обучителна програма за устойчивост, участници, които ежедневно приемат креатин като хранителна добавка значително повишават нивото на тестостерона си.

Предимство 4: Повишените нива на гликоген генерират значително „напомпване” на мускулите
На четвърто място в нашия списък от причини, поради които трябва да използвате креатин е заради мускулите, които ще получите. На практика, тук тази хранителна добавка има по-скоро мотивационна роля. Тоест, напомпването на мускулите няма да ви помогне физически с тренировките, но мотивационно ще го направи. Няма нищо по-хубаво в края на деня след уморителни тренировки да видите някакъв резултат от вашия труд, който да ви накара да се върнете и на следващия и по-следващия ден във фитнеса за тренировка.
„Напомпването на мускули” в резултат от приемът на креатин, се дължи на факта, че приема на тази добавка води до по-висока степен на задържане на вода в организма, в резултат на което мускулите стават по-големи.
Обикновено най-висок резултат се постига още в началото при стартиране приемането на креатин и направа на фазата на натоварване (възможно е леко подуване на корема), след което това се стабилизира, тъй като тялото свиква с приема на креатин.

Предимство 5: По-бързо изпълнение, повишава метаболизма
Една от причините, поради които си струва да инвестирате в креатинът като една от добавките за изграждане на мускули е, защото тя ще ви помогне да увеличите скоростта на метаболизма.
Ако в момента търсите начин за отбелязване на загубените мазнини, изгорените дневно калории, то добавката ще окаже значително въздействие върху бързият видим напредък.
Докато понижавате въглехидратите си, опитвайки се да намалите теглото си, обикновено това води до по-ниски нива на енергия и прави по-трудно изпълнението на изпълнението на тренировъчните сесии. Приемът на креатин, може да помогне за компенсирането на тази умора.

Като заключение, можем да отбележим, че креатинът е важен и полезен за изграждането на мускули и при тренировки, а същевременно е ценово достъпен за повечето хора. Така, че ако разполагате с по-нисък бюджет за хранителни добавки, то спокойно може да добавите креатина във вашия списък за покупка.

 21 окт. 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...