9 неверни мита за креатин монохидрата и новите форми

9 неверни мита за креатин монохидрата и новите форми

За креатинът могат да се кажат и изпишат доста редове, които да опишат неговото благоприятно и наистина на моменти невероятно действие върху тялото на един спортист. Със сигурност креатинът е една от най-продаваните хранителни добавки в историята на тази индустрия и ще остане такъв без никакво съмнение.
100%-вата му безопасност и ефективност, както и ниската цена, направиха креатинът една от най-предпочитаните хранителни добавки, както за професионални атлети, така и за обикновени фитнес ентусиасти.

Няма как около нещо, което е толкова популярно в целия свят, да няма неясноти. Броят на митовете и легендите за креатинът, които се носят в спортните среди, расте колосално всеки ден.

Ние събрахме на едно място няколко от най-честите митове и неверни твърдения, които можете да чуете за креатина:

9 Приемът на креатин вреди на бъбреците
Една от основните причини да се преписва това нелепо митче относно приемът на креатин е причината, че при прием на креатин се предполага, че се повишава нивото на креатининът в кръвта. Креатининът отпадъчен продукт на креатин фосфатът, който е основната форма на креатин в тялото ни. За този тип твърдения ви отговаряме с въпроса - няма такова нещо и това е доказано в редица научни изследвания.
Знайте, че ако по принцип нямате проблеми с бъбреците, то при прием на креатин един напълно здрав човек не би имал никакви проблеми с бъбреците.

8 Креатинът не е за тинейджъри, защото ще спре развитието им
Няма значение дали си на 16 или на 29 години, креатинът би ти повлиял по абсолютно един и същи начин. Това твърдение за креатинът може да го сравняваме с едно от другите твърдения в тази наша статия, където споменаваме, че много често се чува глупостта, че креатинът е стероид. Еднакво глупаво звучат и двата мита общо взето. Добре е да знаете, че креатинът е напълно натурална субстанция, която повечето нормални хора, които ежедневно ядат месо, си набавят креатин, но в по-малки количества. Креатинът се среща в червените меса и неговото количество е в рамките на 3-4 грама за килограм телешко.

7 Задължително е да се прави зареждаща фаза при приема на креатин монохидрат
Една от основните причини за този мит е факта, че няма компания за хранителни добавки, която да не иска да си купувате колкото се може по-често техния продукт. Колкото по-бързо изпиете креатина си, толкова по-бързо ще си купите втора опаковка, нали? 
Само че, дали ще направите зареждаща фаза с 20 грама на ден и ще хидратирате мускулните клетки и ще запълните запасите си от креатин в мускулите за 1 седмица или с нормален ежедневен прием от 10 грама, който ще свърши същата дейност но за 2 седмици, то смятаме, че ефектът ще е същия и се губи смисъла от зареждаща фаза.

6 Препоръчително е креатинът да бъде приеман на цикли.
Глупости. Това не ви е азотен или тестостеронов стимулатор. Относно приемът на креатин ви препоръчваме да го приемате в дози от порядъка на 8-10 грама за креатин монохидрат с продължителност от 3 месеца примерно, което би ви дало възможност да извлечете всички негови ползи.

5 Няма как просто да изтървем този мит – креатинът е стероид.
Е, и в тази статия ще кажем, че можете да сте спокойни – креатинът няма абсолютно нищо общо със стероидите. Креатинът е аминокиселина, която е напълно естествена био форма за нашия организъм и негова неизменна част. Стероидите са синтетични вещества, наподобяващи човешкия хормон тестостерон. Креатинът не си прилича по абсолютно нито един параграф със стероидите, нито по химична структура, нито по действие и странични ефекти.

4 На мен не ми е нужен креатин като хранителна добавка, защото ям достатъчно месо.
Дрън-дрън. Стига глупости. Споменахме вече, че ако изядете 1 килограм телешко ще си набавите около 4-5 грама креатин монохидрат, а на вас оптималните нужди от креатин монохидрат са ви от порядъка на 10 грама на ден за 2-3 месеца. Е, как по дяволите, един обикновен трениращ, който не използва стероиди може да си позволи да изяжда по 2 килограма телешко на ден за да си набави 10 грам креатин. Първо, че не е препоръчително, второ, че от тези 2 килограма ще усвоите 1/3-та, а другото ще го изхвърлите във WC-то.

3 Някои трениращи твърдят, че за да се усвои напълно, креатинът трябва да бъде приет с голямо количество прости захари. 
Ако твърдението е сведено от това, че без прости захари, креатинът не би се усвоил напълно, то това не е въобще вярно. Креатинът си се усвоява перфектно без абсолютно никакви други необходими макро или микронутриенти. А за да извлечете полза от това да приемате креатин с бързи въглехидрати след тренировка, то нека въглехидратите да бъдат поне 90 грама, защото иначе не достигат за никъде и нищо. Бързите въглехидрати биха помогнали креатинът да се транспортира по-бързо до необходимите места, но това е просто теория, която не е доказана научно.

2 Все повече се дава превес на новите форми на креатина, пред класиката наречена креатин монохидрат.  Една от причините за това е парадирането за по-добро усвояване. Според нас, а и според някои научни изследвания, това не е така.
Приятели и читатели на www.creatine-bg.com, съветваме ви ако сте начинаещи или предпочитате сигурността пред иновациите - винаги залагайте на креатин монохидрата, но не на обикновения, а на този, който е микронизиран или е произведен под Немсия патент CreaPure. В ето това изследване се доказва, че приемът  на креатин етил естер и кре-алкалин не носят по-големи ползи за трениращите въпреки по-високите си цени. Те биват сравнявани с приемащи креатин монохидрат с патента на CreaPure и целта е да се потвърдят твърденията за по-новите форми на креатин, че са по-добре усвоими или че т.нар. им биологична стойност е в пъти по-висока. В изследването се вижда даже точно обратното, креатин монохидрата се е усвоил и натрупал по-добре от кре-алкалина и креатин етил естера.

1 Не трябва да се приема кафе/кофеин и креатин заедно. 
Този т.нар. мит за креатина и кафето произлиза от две верни истини – креатинът задържа вода, а кофеинът има диуретично действие. Точно това води до объркване повечето трениращи.
Понякога логиката не е достатъчна.
Истината е, че креатинът единствено би увеличил биологичната стойност на всяка една форма на креатин, а единственото нещо за което трябва да се тревожите е това дали приемате достатъчно вода. Важно е да сте хидратирани през целия ден и най-вече по време на самата тренировка, когато тялото губи много течности. 
Запомнете, че основната функция на креатинът е неговата способност да хидратира клетките в мускулите, затова си подсигурете ежедневно и подходящо количество течности, които да приемате през целия ден.

 

 24 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...