FAQ 16-те най-често задавани въпроса за креатина

FAQ 16-те най-често задавани въпроса за креатина

В тази статия сме събрали най-често задаваните въпроси около приемът на креатин и неговото действие върху човешкия организъм. 
Всеки един новобранец в спортните среди е чувал за креатин, но на всеки му е било трудно да асимилира всичката информация, която може да прочете и чуе относно креатина. Отделете 3 минути от ежедневието си и ви гарантираме, че след като прочетете цялата статия ще сте напълно наясно с цялостното действие на креатина.

1. Какво представлява креатинът?
Креатинът е естествена част от нашето тяло и той бива синтезиран во рганизма ни от аминокиселините аргинин, метионин и глицин. Най-голяма част - над 90% от креатинът в нашия организъм се намира в мускулатурата ни. Креатин можем да си набавим и чрез храната, но количеството креатин, което ни доставя храната е твърде малко за да може да повлияе положително на един трениращ. За сравнение в един килограм червено месо съдържанието на креатин е от 3,000 до 5,000мг (3-5гр).

2. Как действа креатинът?
Формата под която тялото ни използва креатин се нарича креатин фосфат, а приетият като хранителна добавка креатин би увеличил тези запаси на креатин фосфат. Доказано е, че приемът на 5-10 грама креатин монохидрат на ден би увеличил с до 35% наличието на креатин фосфат в мускулите. Креатин фосфатът е необходим за да се образува аденозин трифосфат (АТФ) в организма ни. АТФ е основният енергиен хранител на мускулите ни.

3. Какво да очаквам след приема на креатин?
Образно казано приемът на креатин за един спортист би му дал допълнително гориво и енергия за физическите натоварвания. Креатинът ще ви осигури възможността и необходимата енергия и сила за да направите по-тежка тренировка, да използвате по-големи тежести, мускулите ви ще са заредени и ще можете да направите повече повторения и т.н.

4. Кой може и за кой е препоръчително да използва креатин?
Всеки може да използва креатин.
Креатинът трябва да присъства в арсенала ви с хранителни добавки ако целите:
Подобряване на силовите постижения;
Да бъдете по-бърз и да притежавате повече експлозивна сила, ако се занимавате с бегови спортове;
Повишаване на мускулната маса и размери;
По-добро възстановяване;
И не на последно място, да имате повече издръжливост и енергия.
Със сигурност към датата на писането на тази статия (24.05.2015г) все още голямата индустрия с хранителни добавки не е произвела нещо по-ефективно от креатина, когато става въпрос за повишаване на силата, мускулната маса и подобряване на целия анаеробен тренировъчен процес.

5. Какви са препоръчителните дози креатин, които да приемам?
В днешни дни креатинът се продава под множество различни форми, но за да не изпадаме в подробности, ако приемате креатин различен от монохидрата – просто прочетете етикета му или се свържете с нас и ние ще ви обясним.
Ако приемате креатин монохидрат и искате да правите зареждаща фаза – приемате 1 седмица по 20 грама на ден (4 х 5 грама), а в следващите 40-50 дни приемате всеки ден по 5 грама еднократно.
Ако питате нас, креатин монохидрата го приемайте всеки ден по 10 грама в продължение на 2 месеца.

6. Ще кача ли мускулна маса, ако пия креатин?
Със сигурност всеки, който добави креатин към ежедневното си меню, ще покачи мускулна маса. Креатинът подпомага организма ни да образува повече мускулни влакна, което от своя страна води до повече мускулна маса. 

7. Да пия ли креатин, когато съм в период за сваляне на килограми и ще ми помогне ли той в това начинание?
Основното действие на креатинът е да хидратира мускулните клетки, а когато една мускулна клетка е добре хидратирана тя със сигурност притежава по-добър метаболитен отговор.
От друга гледна точка креатинът прави мускулите ни по-силни, по-издръжливи и ги зарежда с енергия, а колкото по-силен е един мускул и колкото повече енергия имате, толкова повече калории ще изгорите в залата. 
В заключение, да - креатинът помага и е препоръчителен по времето на периода в който целите изгаряне на мазнини и сваляне на килограми. 
Друг негов плюс е, че ще ви помогне да запазите мускулната си маса.

8. Как се прави зареждаща фаза с креатин монохидрат?
Зареждащата фаза не трябва да е с продължителност по-голяма от 8-10 дни. Зареждащата фаза с креатин монохидрат се изразява в това, да приемате всеки ден по общо 20-25 грама на ден. Като тези 20 грама са разделени на 4-5 равни приема. След като направите зареждащата фаза продължавате ежедневния прием на креатин, но в по-умерени количества – 5 грама един път на ден.

9. Нужно ли е да правя зареждаща фаза, когато пия креатин монохидрат?
Не, не е задължително. Зареждащата фаза с креатин монохидрат е препоръчителна за тези, които търсят бърз приток и покачване на силовите възможности. Зареждащата фаза е подходяща и за тези, които в последния момент от подготовката си са решили, че им трябва допълнителна сила и възстановяване, които да подействат колкото се може по-бързо.

10. Вярно ли е, че креатинът задържа вода?
Да, креатинът задържа вода, но не такава каквато си представяте. Креатинът има способността да хидратира мускулните клетки, т.е. той задържа вътреклетъчна вода, което единствено би ви донесло плюсове. 

11. Колко вода да пия, когато приемам креатин?
Няма как да ви дадем точен отговор на този въпрос, но се придържайте към един минимум – поне 2,5 литра ежедневен прием на вода. Желателно е количеството да е разпределено на равни приеми през целия ден.

12. Коя е най-добрата форма на креатин?
Всяка една форма на креатин повлиява на всички атлети различно. Има обаче едно нещо, което със сигурност може да се каже и то е, че креатин монохидрата работи при всеки.
Монохидратната форма на креатин е изследвана най-много, използвана е най-дълго време и резултатите с креатин монохидрата са най-добри.
Имайки предвид и ниската цена за монохидрат – със сигурност това е отговорът на 12-тият ни въпрос.

13. Съществува ли опасност от някакви странични ефекти при прием на креатин?
Имайки предвид, че креатинът (в почти всичките му форми) е най-проучваната и изследвана хранителна добавка, и нито едно изследване не е показал някакви странични ефекти, то със сигурност такива не би следвало да съществуват, ако сте напълно здрав и нямате проблеми с органи като черен дроб, сърце или бъбреци.

14. Почнах креатина и мускулни схващания зачестиха?!
Това няма как да се случи, а точно обратното е доказано в едно от изследванията за което сме писали в ето тази статия.

15.  Може ли по-млади спортисти, на тинейджърска възраст примерно, да използват креатин?
Да, няма абсолютно никакъв проблем да се приема креатин от подрастващи. 

16. Ами жените, те могат ли да пият креатин?
Ами да, естествено. Имайки предвид, че той е напълно натурална субстанция, която не е нещо непознато или вредно за организма ни, не би следвало да има абсолютно никакви притеснения при приемът на креатин от жени.

 

 25 май 2015

Още новини

Креатинът оказва не просто физическа, а и мозъчна подкрепа!

Креатинът – не просто силова, но и мозъчна хранителна добавка! Неосведомените начинаещи в активната физическа и спортна дейност, най-често свързват креатина с вредни химии, като забранени вещества и стероиди. Това са ...

Стероид ли е креатина?

Стероид ли е креатина? Какво е „стероид“?   Има два начина, с които да дефинираме „стероидите“ Единият от тях е легитимна научна дефиниция, а другия начин е социална дефиниция. Научното определение на стеорид е всяко ...